Nyheter

Sverigedemokraten Rebecka Fallenkvist har gjort sig ett namn som opinionsbildare via Sverigedemokraternas mediesatsning Riks. Via humor och provokation har hon gett sig på politiska motståndare. Nu tas hon ur tjänst efter att hon beskrivit Anne Frank som ”kåtheten själv”.

Det är i ett borttaget inlägg som Fallenkvist skriver att hon håller på att läsa Anne Franks dagbok. Anne Frank var en ung judisk flicka som dog i ett koncentrationsläger och boken Anne Fransk dagbok handlar om hennes liv då hon och hennes familj lever gömda för att undkomma nazisterna.

”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”, skrev Rebecka Fallenkvist

Hennes inlägg väckte en enorm folkstorm i Sverige och judiska ungdomsförbundet kritiserar henne på Twitter och kräver hennes avgång.

Även judiska centralrådet har kritiserat Rebecka Fallenkvist och Sverigedemokraterna och menar att dom ständigt testar gränserna.

Rebecka Fallenkvist har gett en kommentar till Expressen där hon säger:

”Boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska. Den goda Anne som i de första kapitlen är som vilken ung tjej som helst, hon lever sitt liv i ro och finner ett intresse i killar (vilket jag belyste), ställs i kontrast till nazismens ondska”, skriver Fallenkvist och fortsätter:

”Min story syftade till att belysa det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan hon utsattes för. Några valde att misstolka min story varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan.”

Fallenkvist har fått ordentligt med kritik från sina egna följare på Twitter och de hävdar att hon är ett sänke för Sverigedemokraterna.


Även medieprofilen Chang Frick ger Fallenkvist kritik och han skriver på Twitter:

”Först ”helg seger” och nu detta. Fallenkvist uppges vara ”tagen ur tjänst”. Alltså, ska SD vara med och styra landet måste nivån höjas. Eller får de finna sig i att beskrivas som ett gäng lallande smygnassar. Och då får de behandlas därefter”.

Journalisten Margit Silberstein skriver:
Rebecka Fallenkvist läser Anne Franks dagbok och kommer fram till att Anne var ”sedeslös”. Hade Anne levt idag i Sverige hade hon väl blivit utvisad p g a av vandel i enlighet med nya migrationspolitiken. Men Anne Frank lever inte – hon mördades som ung flicka i Bergen Belsen.

Det är inte första gången som Rebecka Fallenkvist hamnat i i blåsväder för vad hon sagt. Under valnatten när hon intervjuades av alternativmedie sajten Samnytt, sa hon ”helg seger” under en intervju. Vilket många menade är en referens till den nazistiska hälsningen hell seger.

Nu kritiseras SD-profilen också av Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarnas nya ordförande Emil Eneblad, som kallar inlägget för ”direkt olämpligt”.

– Det är ingenting man som förtroendevald bör publicera oaktat vad man menar med det, säger Emil Eneblad till SvD.

SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman uppger i ett mejl till Aftonbladet att man nu tagit Fallenkvist ur tjänst.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver han.Fallenkvist blir också avstängd från SD:s kanal Riks.