Ur flödet/i korthet

Kristus är uppstånden, ortodoxa kristna!

Grattis allesammans på denna stora festdag.

Grattis även till icke-ortodoxa, icke-troende och ateister. Jag vet att det är många som läser den här dagboken, så jag skriver också till dem.

Fram tills jag var 25 år gammal var jag ateist, och en ganska militant sådan. Nu är jag troende, men eftersom jag har så många minnen från tiden innan jag var 25 år, betraktar jag utan fasa den rent vetenskapliga livssynen, de anti-klerikala övertygelserna och förlöjligandet av listig religiositet. Det senare är till och med nyttigt.

Det är hur som helst påsken som jag tycker är den bästa kandidaten till titeln ”högtid för alla”. Det här är bättre än nyår, vänner.

Tänk på det: Det här är festen för de viktigaste tingen. För det godas oundvikliga seger över det onda. Det är hoppets högtid. Ett firande av tron ​​på en bättre framtid.

Vad kämpade Han emot? Mot lögner, hyckleri, slaveri, orättvisor, bedragare, tjuvar, maktövergrepp – allt det som är så avskyvärt för oss. Det var också avskyvärt för många före oss, och kommer att vara så för många efter oss.

Och det blev mycket svårt för Honom. Det fanns inget stöd. Protester var förbjudna. Soldaterna hade spjut. Media hade kapats av fariséerna. Ligister med egendom utomlands satt vid makten. Och i organisationen Han hade var en av tolv medlemmar en avlönad provokatör och förrädare i tjänst hos dåvarande Center E.

Och Han dömdes inte till 15 dagars fängelse med tre måltider om dagen heller, utan blev snart misshandlad med en sjusvansad piska med krokar.

Ligisterna förstörde allt. Lärjungar tvingades till förnekelse. Han själv torterades och dödades. Allt kollapsade och ett ogenomträngligt mörker föll.

Vilka är våra ”svårigheter” och ”problem” jämfört med vad Han upplevde?

Men Tro, Hopp och Kärlek vann ändå. (Det ser konstigt ut att allt detta är skrivet med versaler, men hur ska jag annars skriva det?)

Och de kommer alltid att vinna. Något skrivs om detta på ett obegripligt språk som idag upprepas miljontals gånger: ”Kristus har uppstått från de döda, trampat ner döden med döden och gett liv åt dem som ligger i gravarna.”

Grattis till den stora högtiden för Kristi uppståndelse till er alla, troende och icke-troende.

Grattis till den stora högtidsdagen för det godas oundvikliga seger över det onda!

Alexei Navalnyj (1976–2024) publicerade denna påskhälsning i sin elektroniska dagbok den 20 april 2014.

Russian opposition activist and anti-corruption crusader Alexei Navalny, left, is escorted to a court by a policeman, right, from his home, where he is currently staying under house arrest in Moscow, Russia, Tuesday, April 22, 2014. Russian opposition leader and anti-corruption crusader Alexei Navalny was found guilty in a libel case and fined US$8,400 in a court ruling that left the door open for his subsequent jailing. (AP Photo/Pavel Golovkin)

En rysk polis leder Alexei Navalnyj från husarrest till en rättssal i Moskva den 22 april 2014. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB.