Nyheter

Antalet beslagtagna illegala vapen i Stockholmsområdet har nått rekordnivåer det senaste året. Enligt en rapport från polisen har 340 olagliga skjutvapen konfiskerats under de första tio månaderna, vilket överträffar genomsnittet för de senaste åren. Mellan 2017 och 2019 låg snittet på 280 vapen, medan det mellan 2020 och 2022 ökade till 300.

Rapporten indikerar att ökningen av beslag kan tillskrivas både intensifierade polisinsatser och en ökande tendens bland kriminella att beväpna sig. Det är dock svårt att exakt fastställa det totala antalet illegala vapen i omlopp i Stockholmsområdet, men polisens uppskattning pekar på siffror mellan 2 000 och 6 000 vapen.

Sven Granath, kriminolog vid polisregion Stockholm, betonar vikten av att genomföra många beslag för att minska antalet skjutningar, särskilt på lokal nivå och på kort sikt. Han påpekar att många av de beslagtagna vapnen återanvänds vid olika skjutningar av olika personer, vilket gör enskilda beslag avgörande.

Rapportens analyser av tidigare års beslag visar att semiautomatiska fabriksbyggda pistoler är de vanligaste vapnen som konfiskeras. Samtidigt har andelen ombyggda start- och gaspistoler, modifierade för att avfyra skarp ammunition, ökat i betydande omfattning. Denna utveckling antyder en oroande trend i vapenbrottsligheten i regionen.