Kommentarer

Över hela Europa är myndigheterna beroende av att ha en skarp kniv i lådan vid kris. Tysklands speciella historia innebär att myndigheterna har en mycket låg tolerans för nationalism och kallar det högerextremism. Det stärker inte exakt arbetsviljan och kampmoralen. 

De tyska myndigheterna har genomfört en granskning av polisen, tullen och underrättelsetjänsten som skall visa att det finns högerextremister inom deras led. Men om du tittar närmare på siffrorna är de få och det finns ingen ytterligare definition av vad som kvalificerar för klassificeringen ”högerextremist”. Vi misstänker att det inte behövs mycket.

Tyskland är på väg att återuppliva en del av hysterin som präglade Tredje riket och DDR: Misstänksamhet och misstro. Det gynnar inte förtroende för det civila samhället.

Ett konkret exempel: En person som vi känner, bosatt i Berlin, tog en taxi hem. Han var berusad. Föraren spelade upp en arabisk språkkurs i bilen och passageraren tycker att han hade rätt att slippa det. I stället börjar föraren missionera. Passageraren reagerade och sa till honom att han inte vill utsättas för mission för en religion som han inte hade mycket till övers för.

Det utvecklades till gräl. Passageraren var glad att resan var över. Men det var den inte. Några timmar senare, mitt i natten, knackar det på dörren. Utanför står fyra poliser. De tar honom till stationen. Han anmäldes för hets mot folkgrupp.

Den här historien säger mycket om dagens Tyskland. Ett ganska ohälsosamt klimat. När de som har lärt upp dagens polis börjar prata om högerextremister finns all anledning till att vara skeptisk.

Sedan 2017 har det varit 377 fall bland 300 000 anställda, ett försvinnande lågt antal. Tror myndigheterna verkligen att människor svarar ärligt på ett frågeformulär som får reda på vilka de är?

Rapporten bygger bland annat på en undersökning bland 300 000 anställda där de var tvungna att svara på frågor om sina egna sympatier och antipatier, attityder och åsikter.

Naturligtvis följer de med på sociala medier och ser vad människor har delat. Här behövs det noginte mycket om man delar fel video eller artikel.

Det är bara att dra åt nätet om man vill öka kvoten. Inrikesminister Horst Seehofer är helt med på noterna.

Han underströk att varje enskilt fall som upptäcks är ”skamligt” och att det får konsekvenser för de som det gäller.

Det här är gamla toner. Tjänstemän är en skam för staten och sparkas. Så här skapar du rädsla, men knappast lojalitet. Borde inte en tysk minister veta det?

De flesta av de 377 fallen handlar om anställda som har delat nazistiska, högerextrema och grovt rasistiska slagord eller symboler på sociala medier. Enligt rapporten kan endast två av de avslöjade kopplas till högerextrema grupper.

Två fall av 377, två medlemskap bland 300 000! Är detta ett stort problem? Det verkar snarare som om att metoden kommer att skapa det man försöker undvika.

Man har börjat med räder mot polisers privata hem.

Förra månaden genomförde den tyska polisen en större operation mot kollegor som anklagades för att sprida högerextremistisk propaganda, inklusive hakkors och bilder av Adolf Hitler.

Mer än 200 poliser deltog i aktionen mot 34 polisstationer och privata hem. 30 poliser suspenderades, misstänkta för att ha spridit högerextremistisk propaganda i chattgrupper på internet.

Hur många poliser sprider bilder av Adolf Hitler? Det måste vara en ovanligt dum polis. Vi saknar exempel på ”högerextremistisk propaganda”, men det exemplet får vi inte.

En före detta polis som skickar hot är undantaget:

I juli arresterades en före detta polis med nynazistiska sympatier, tillsammans med sin fru, misstänkta för att ha skickat hotbrev till ett antal politiker och andra offentliga personer i Tyskland.

Det var en episod för ett tag sedan som lades märke till:

Några veckor tidigare upplöste Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdelning inom de tyska specialstyrkorna, efter att det blev känt att flera av medlemmarna hade högerextrema sympatier.

Men intrycket vi fick var att det här var soldater som fruktade samhällskollaps och de förberedde sig för att steppa upp vid en krissituation. Patriotism och fosterlandskärlek är högerextremt i Merkels Tyskland.

Hon får den polis som hon förtjänar.