Nyheter

Skolmyndigheterna i Köln står inför en växande utmaning när det gäller islamistisk radikalisering bland elever. Enligt den tyska tidningen Focus har flera ”shariapoliser” dykt upp på skolor i Nordrhein-Westfalen, Tyskland. Dessa elever har försökt tvinga på strikta religiösa normer i skolmiljön, vilket inkluderar könssegregation i klassrummen och på simlektioner samt krav på att kvinnliga elever ska bära slöja. Denna utveckling har lett till att säkerhetstjänsten har kallats in flera gånger för att hantera misstankar om radikalisering bland vissa muslimska elever.

Enligt Wolfgang Baldes, talesperson för polisen i Köln, har staden sett ett ökande antal islamistiska incidenter vid skolorna, med cirka 20 kända fall rapporterade under åren 2022 och 2023. Dessa incidenter sträcker sig från elever som visar sympati med extremistiska grupper på sociala medier till allvarliga planer på terroristattacker. Ett sådant fall involverade två tonåringar som misstänktes planera en terrorattack mot en julmarknad i närheten av Köln.

Även om säkerhetsstyrkorna har varit aktiva för att förhindra sådana attacker, fortsätter hotbilden att vara hög. Enligt rapporter har det funnits varningar om potentiella jihadistattacker mot symboliska platser som Kölns katedral. Dessutom oroar sig skolministern i Nordrhein-Westfalen, Dorothee Feller (CDU), över den ökade antisemitismen bland eleverna efter tidigare attacker, inklusive en incident där en 16-årig student av syriskt ursprung greps för misstänkt planering av en attack mot en synagoga. Medan myndigheterna försöker hantera denna utmaning betonar de behovet av att fortsätta övervaka och förebygga radikalisering bland unga människor.

Enligt den tyska underrättelsetjänsten har hotbilden i Tyskland ökat sedan terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.
Skolministern i Nordrhein-Westfalen, Dorothee Feller (CDU), oroas över att man sett en kraftig ökning av antisemitiskt hatbrott i skolor efter Hamas attack i Israel förra året, enligt Focus.
I en rapport till skolkommittén den 17 januari nämner man 61 antijudiska hatbrott eller incidenter i förbundslandet.