Nyheter

Terrororganisationen al-Qaida uppmanar till attacker mot Sverige och Danmark, rapporterar flera medier. Bakgrunden till hoten är de koranbränningar som genomförts i Sverige.

Organisationen publicerade hoten mot länderna under helgen via ett uttalande i sin officiella mediekanal, rapporterar danska Berlingske. Bland annat skriver al-Qaida att ”Danmark och Sverige är två små, avskyvärda länder”, och uppmanar muslimer att begå ”hämnd” efter den senaste tidens koranbränningar.

Den svenska terrorforskaren Hans Brun, verksam vid King’s College i London, bekräftar att al-Qaida riktat hot mot Sverige.

– Hoten kom i går från det som fungerar som al-Qaidas mediecenter, al-Sahab. Det här är egentligen inte något nytt, utan ytterligare en uppmaning till folk runt om i världen att utkräva hämnd, och det riktar sig mot ensamagerande, säger han.

Hans Brun beskriver uttalandet som en ”illustration över hur allvarlig situationen är”, men bedömer inte att hoten i sig påverkar säkerhetssituationen i Sverige nämnvärt.

– Det finns redan en ordentlig hotbild mot Sverige från flera aktörer i Mellanöstern, så just dessa påverkar nog inte allt för mycket. Jämfört med tidigare hot från al-Qaida så är detta riktat mer mot det kollektiva, i stället för mot individer såsom Lars Vilks.

– Man kan se det här som en uppmaning till folk att skrida till verket. Om det här vore något som de hade organiserat själva så hade de inte gått ut i förväg på det här sättet. Man ska också komma ihåg att al-Qaida numera är kraftigt försvagat.

Document har sökt Säpo.