Nyheter

Polisen har inlett en ”nationell särskild händelse” med anledning av säkerhetsläget i Sverige, skriver TV4 Nyheterna.

– Vi ska samla personer i olika befattningar för att jobba koncentrerat med det här. När det inträffar en speciell händelse av olika sort, beroende på karaktären av den frågan, så sätter myndigheter, i det här fallet vi, ihop en stab för att jobba koncentrerat och specifikt med den frågan, säger polisens pressekreterare Mark Vadar till TV4.

En ”nationell särskild händelse” innebär att polisen arbetar koncentrerat med en specifik fråga och att resurser läggs för att säkerställa att den ordinarie polisen ska kunna arbeta effektivt. Orsaken till beslutet är det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

– Vilket i det här fallet är det försämrade säkerhetsläget i Sverige, säger Mark Vadar till TV4.

På fredagskvällen förtydligade polisen att det enbart är nationella operativa avdelning (NOA) som inlett en särskild händelse.

Tidigare har Säkerhetspolisen gått ut med att säkerhetsläget för Sverige försämrats med anledning av de reaktioner som kommit efter koranbränningar i Stockholm. Sverige har fått kritik av muslimska länder och Irans ayatolla Ali Khamenei säger att Sverige förklarat krig mot alla muslimer.

Polisen tror inte att säkerhetsläget kommer att påverka vardagen alldeles för mycket. Polisen uppmanar dock människor att vara observanta och rapporera misstänkta saker till polisen.

– Men, vi ska också vara mer observanta på vad som skiljer sig från en vanlig vardag. Ser man något som skiljer sig ska man rapportera det till polisen. Det är bättre att rapportera en gång för mycket än en gång för lite, säger han till TV4.