Nyheter

Under fredagen mötte justitieminister Gunnar Strömmer (M) Polismyndighetens nationella taktiska råd för en genomgång av säkerhetsläget i Sverige.

Under dagen kom också besked att Danmark förbjuder koranbränningar. Strömmer säger att det inte är aktuellt att gå samma väg som Danmark.

Vad har du och Noa diskuterat idag?

– Jag har fått en genomgång av polisens arbete med att förebygga och reducera terrorhot. Både den dialogverksamhet som förs med operativa samarbeten som polisen har med av Säkerhetspolisen med att ringa in individer som potentiellt sett skulle kunna utgöra säkerhetshot.

Hur ser du på det danska beskedet om koranbränningar som kom i dag?

Det var ett väntat besked, från Danmark. Vi har ett under hela sommaren sett att de har för avsikt att göra en förändring av sin lagstiftning på de sätt dom nu föreslagit. Vi har ju haft en löpande dialog med Danmark om detta.  Nu är det den här är den väg som Danmark har valt att gå. Jag tycker du bekräftar att det är ett utsatt säkerhetsläge.

Är det rätt att också ha beredskap för att förändra lagstiftningen om situationen kräver det?

Vi har för vår del valt en annan väg att titta på ordningslagen, inte långtgående generella inskränkningar i yttrandefriheten utan snarare skapa större marginaler om säkerhetsläget kräver det. Regeringen utreder just nu detta, så vi  får se vad detta leder fram till. 

Ni har ju ofta tittat på Danmark när det gäller lagar och hur de har klarat av sådana situationer. Kan det här vara någonting ni tar rygg på också?

Vi har ju som sagt valt en annan väg, att inte att förbjuda vissa yttranden baserat på deras innehåll som man nu föreslår att göra i Danmark, utan vi har ju snarare valt att försöka värna yttrandefrihetenMen vi väljer olika vägar i hög grad beroende på att våra rättstraditioner ser också ser olika ut.