Nyheter

Polisledningen agerar efter hoten mot Sverige, skriver Aftonbladet. Poliser uppmanas att vara vaksamma inför terrorhot, enligt uppgifterna.

– Det finns all anledning att vara vaksam, säger Säkerhetspolisens presstalesperson Adam Samara.

Den muslimska världen har reagerat på de koranbränningar som skett i Sverige. Ayatolla Ali Khameni, menar att Sverige rustar för krig mot den muslimska världen. I flera muslimska länder så har det uppstått oroligheter efter att det bränts koraner i Sverige. Ambassade har attackerats och det har riktats direkta hot mot Sverige.

Polisledningen bedömer att hotet mot Sverige ökat och alla poliser har uppmanats att vara vaksamma inför terrorhot. Terrornivån i Sverige ligger fortsatt kvar på en förhöjd nivå, eller en trea på en femgradig skala. Bedömningen ses över löpande säger Säpos presstalesperson Adam Samara.

Adam Samara, kommunikatör på Säkerhetspolisen.
Foto: Kommunikationsavdelningen Säkerhetspolisen

– Vi har sett en händelseutveckling med manifestationer där heliga skrifter skändats vilket lett till kraftiga reaktioner. Det är sånt som kan vara hotdrivande, vilket vi konstaterat, säger han.

– Terrornivån ligger kvar på en förhöjd nivå, men det är samtidigt en bedömning som ses över löpande. Vi vet att det kan gå fort.

– Det jag kan säga är att man inte ska vara orolig utan vaksam om man ser något som sticker ut. Då ska man kontakta berörd myndighet. Sedan handlar det om att vara källkritisk. Det är väldigt mycket information som flödar så man bör tänka efter innan man delar vidare om man inte är säker på vem avsändaren är och vad den har för avsikter.