Nyheter

Det är den irakiska gruppen Ashab al-Kahf, som riktar hotet mot svenskar via Telegram. Gruppen menar att ”händelserna med koranbränningar är en stridshandling mot islam.

I ett meddelande skriver gruppen att man ”kommer att utföra vårt legitima uppdrag och vi bryr oss bara om Gud” och fortsätter:

”Sök efter varje svensk, de är i själva verket en israelisk jude men använder Sveriges identitet som täckmantel. För allt som pågår nu planeras och sköts av Internationella Judiska Hemmet. Så judarna är våra fiender, så sök efter dem och döda dem var du än hittar dem.”

Enligt terrorexperten Hans Brun finns det människor som kommer ta detta som ett tecken på att det är legitimt att söka upp och döda svenskar.

– Det här är nog ett hot mot mer svenskar i allmänhet även utanför Irak. Så vi ska inte bara begränsa det här hotet till Bagdad. Det här kan uppmuntra ensamagerande på andra håll, säger Brun till TV4.