Nyheter

Enligt Expressen sprids ”grov antisemitism” i Pink Room, Sveriges största Facebookgrupp för kvinnor, vilket civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) nu kallar ett hot mot Sverige.

Pink Room är en sluten Facebookgrupp med över 184 000 kvinnliga medlemmar. Expressens granskning avslöjar att det förekommer ”grov antisemitism och desinformation” i gruppen i samband med det pågående kriget i Gaza. Påståenden sprids om att ”judiska familjer” kontrollerar svenska medier och att Facebook ägs av den judiska Mark Zuckerberg. Användare i gruppen använder dessa påståenden för att förklara vad de upplever som en partisk rapportering om konflikten och censur av Israel-kritiska inlägg på sociala medier.

Christer Mattsson, föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, beskriver antisemitismen i gruppen som på ”Goebbels-nivå,” vilket refererar till nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels.

Expressen avslöjar även att grundaren av Pink Room, Roba Kadhem, en tidigare politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Malmö, själv har främjat en konspiratorisk ton mot judar i gruppen.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin reagerar starkt på situationen och säger till Expressen att sådana åsikter inte hör hemma i Sverige. Han understryker att den antisemitiska retoriken utgör ett hot inte bara mot enskilda individer och den judiska gruppen utan också mot grundläggande värderingar som samhället är byggt på. Bohlin menar att detta utgör ett hot mot svensk säkerhet på lång sikt och är tydlig med att sådana åsikter inte bör tolereras i det svenska samhället.