Nyheter

Två personer har häktats efter upploppen på den eritreanska kulturfestivalen i Järva i förra veckan.

Det var i torsdags i förre veckan som en regimtrogen eritreanska kulturfestival ägde rum på Järvafältet i Stockholm. Festivalarrangörerna hade varnat polisen om att det kunde bli oroligheter på platsen. Vilket det också blev.

På torsdagen så stormade närmare 1000 regimkritiker kulturfestivalen. Flera slagsmål bröts ut och regimkritikerna tände eld på flera tält. Flera av dom var beväpnade med stenar och tältpinnar.

Arrangörerna bakom kulturfestivalen är besvikna över hur medierna hanterat händelserna och upprörda över att polisen inte klarade av att skydda dom.

– Det är inte så enkelt att det är regimtrogna mot regimkritiker. Det handlar om vår yttrandefrihet, säger Daniel Goitom till Document.

Goitom berättar vidare att det är massa olika föreningar som är inblandade i festivalen och de rykten om att arrangörerna skulle vara odemokratiska håller han inte med om.

– Man har granskat kulturföreningen precis som andra föreningar och vi uppfyller alla kriterier för en demokratisk förening och vi fuskar inte på något sätt. Detta är utrett.

180 personer personer frihetsberövades efter upploppet på Järva i torsdags. Nu meddelar polisen att ett 15-tal personer avvisats från landet.
Enligt polisen så har personerna kommit till Sverige som turister och polisen misstänker att de deltog i demonstrationen mot den regimtrogna kulturfestivalen.

De häktade personerna är misstänkta för mordbrand och den andra för grov misshandel, enligt Sveriges Radio.