Nyheter

En granskning av förskolor i Malmö avslöjar en oroande trend där personal inte rapporterar om hedersförtryck bland barn, enligt rapporter från Sydsvenskan. Kartläggningen utförd av Malmö stad visar att en betydande del av stadens niondeklassare lever under hedersförtryck, och exempel från förskolorna avslöjar tydliga tecken på detsamma.

Det har framkommit att barn av olika kön nekas möjligheten att leka med varandra, med flickor som förbjuds att bära kortärmat eller kortbent klädsel trots sommarvärmen. Dessutom noteras att pojkar inte respekterar kvinnlig personal, vilket indikerar en djupgående förvrängning av jämställdhetsvärden. Trots dessa uppenbara tecken på problem rapporterades endast en händelse av oro för hedersförtryck förra året.

En av de främsta anledningarna till den låga rapporteringsnivån är rädsla bland personalen för hot och repressalier från vårdnadshavare och anhöriga. Malmö stad, som granskat situationen, pekar på det faktum att förskolepersonalen kan begå lagbrott genom att underlåta att rapportera misstänkta fall av barnmisshandel enligt lagkraven.

Trots detta konstaterar Sydsvenskan att kommunens egna experter kritiserar förskoleförvaltningens insatser för att motverka hedersförtryck, vilket ökar oron för barnens välbefinnande. Tidningen har försökt att få kommentarer från Malmös förskoledirektör Serene Rosberg, som dock valt att avstå från att svara på frågor gällande granskningen.