Nyheter

Sverige har officiellt undertecknat ett omfattande avtal med 21 andra länder, där parterna åtar sig att tredubbla sin kärnkraftproduktion från 2020 till 2050. Avtalet, som har väckt stor uppmärksamhet, placerar Sverige bland de främsta förespråkarna för ökad användning av kärnenergi.

Enligt regeringen har Sverige spelat en central roll i förhandlingarna och har varit en drivande kraft bakom avtalet. Vid ett anförande på COP28, som ägde rum på lördagen, uttalade sig statsminister Ulf Kristersson (M) entusiastiskt om det historiska avtalet.

”Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet, och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28”, sa Kristersson.

Avtalet innebär att de ingående länderna åtagit sig att tredubbla sin kärnkraftsproduktion inom en 30-årsperiod. Bland de undertecknande länderna finner vi inte bara Sverige utan också tungviktare som USA, Frankrike, Sydkorea och Finland.

Den gemensamma överenskommelsen markerar en betydande milstolpe för kärnkraftsindustrin och väcker frågor om hur dessa länder kommer att samarbeta för att främja säkerhet, teknologisk innovation och hållbarhet inom kärnenergisektorn.

Det återstår att se hur detta avtal kommer att påverka energilandskapet globalt och hur det kommer att bidra till att möta de ökande energibehoven i framtiden.