Nyheter

Socialdemokraterna har misslyckats med invandringspolitiken, enligt en intern rapport. En orsak har varit rädslan att förknippas med Sverigedemokraterna.

Lawen Redar (S), kulturpolitiskt talesperson är kritisk till partiets tidigare hållning i migrationsfrågorna men vill inte säga att Sverigedemokraterna haft rätt då deras analys byggt på polarisering och rasism.

Det var under en pressträff på måndagen som Socialdemokraterna tog nya tag i den invandringspolitik som malt sönder Sverige i närmare 40 år. Tobias Baudin med företrädare för de olika utredningsgrupper som partiet tillsatt för att hitta socialdemokraternas nya väg presenterade en problembild som till stora delar påminde om Sverigedemokraternas bild av Sverige.

Trots att Socialdemokraterna mer eller mindre erkänner att SD haft rätt i analyser så menar partiet att SD haft fel eftersom de byggt sina analyser på polarisering och rasism.

– I deras värld vill man bli av med invandrare och man har belastat invandrare för de problem Sverige haft och har, säger Lawen Redar (S) och berättar vidare att SD inte har några lösningar och hon har svårt att tro att regeringen tillsammans med SD kommer att presentera några hållbara och konkreta lösningar som löser de orättvisor människor hamnar i.

Förklaringen till varför Sverige slitits itu menar Redar beror på en för stor invandring från länder där det saknas utbildning och råder brist på demokrati.

– Invandringen som skett från många utomeuropeiska länder utan fungerande skolsystem, kräver samhällsinsatser på en helt annan nivå”, säger Redar.

Sverigedemokraterna har länge sagt att det är just invandringen från utomeuropeiska länder som ligger bakom många av de problem som Sverige har och har länge avfärdats för denna analys. Redar säger att SD inte har svaren på frågorna eftersom de gett sig på invandrarna och inte politiken.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt.

Förslagen till partiets nya migrations- och integrationspolitik kommer att presenteras i en andra del av rapporten som väntas bli klar under våren 2024.