Nyheter

Den tyska socialdemokratiska tidningen Vorwärts publicerade på måndagen en debattartikel av den svenska S-ledaren Magdalena Andersson. I artikeln påstod Andersson att Jimmie Åkesson vill riva alla moskéer i Sverige.

En kontrovers uppstod när Andersson citerade SD-ledaren Jimmie Åkesson felaktigt. Hon hävdade att Åkesson sagt att Sverige bör konfiskera och riva ”alla” moskéer. Detta citerade uttalande har orsakat stor debatt och förvirring, eftersom SD-ledaren Jimmie Åkesson aldrig sagt att han vill riva alla moskéer.

Expressen granskade Åkessons tal och kunde inte hitta något ställe där han uttalade sig om att riva alla moskéer. Vad han faktiskt sa var att det behövdes åtgärder mot moskéer där extremism och desinformation sprids. Han föreslog ett stopp för etablerandet av nya moskéer och att befintliga moskéer där sådana idéer propagerades bör tas itu med.

Jimmie Åkesson själv reagerade starkt på den felaktiga citatningen och kallade Anderssons agerande ”oförmåga, desperation och rena slarv” som en potentiell säkerhetsrisk för Sverige. Han ifrågasatte även hennes lämplighet som partiledare med tanke på spridningen av vilseledande information.

Magdalena Anderssons pressekreterare Ebba Thörn-Kock berättar för Expressen att det var en felöversättning och att de arbetade på att korrigera artikeln.