Nyheter

Sverigedemokraterna fortsätter att gå starkt och väljarstödet stiger till 22,2 procent i DN/Ipsos nya mätning. Samtidigt backar Socialdemokraterna till 28,3. I kampen mellan regeringsalternativen har opinionen svängt till högersidans fördel. Valutgången är oviss och det är väldigt jämt mellan blocken och valnatten kan komma att bli en rysare.

SD har en tid haft en tydlig uppgång och trenden ser ut att hålla i sig. I den nya mätningen, som avslutades på tisdagskvällen, har partiet vunnit ytterligare 1,4 procentenheter och väljarstödet skattas nu till 22,2. Det är den högsta noteringen sedan februari 2020.

Sverigedemokraterna aldrig har legat så här högt under en valrörelse. I slutet av augusti valåret 2018 skattades väljarstödet till dryga 16 procent av DN/Ipsos. När rösterna hade räknats var resultatet 17,5 procent.

Sedan förra veckans mätning har S tappat väljare till SD, som även vunnit något från M och KD.

Miljöpartiet ökar också. Redan i förra veckans mätning från DN/Ipsos tog sig partiet över riksdagsspärren för första gången på ett år. Nu lyfter det ytterligare, om än marginellt. MP skattas till 5,7 procent.

Liberalerna fortsätter att ligga strax över riksdagsspärren, nu med 4,8 procent.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skattas till 6,1 procent. För C betyder det ett litet tapp sedan förra veckan, för KD en liten uppgång. Vänsterpartiet får 8,7 procent

De fyra högerpartierna (M, KD, SD, L) får 49,8 procent medan partierna som stödjer Magdalena Andersson får 48,9 procent. Skillnaden är dock så liten att valutgången fortfarande är helt oviss.