Nyheter

Det var stundtals en gapig partiledardebatt hos Tv4. Det var många viktiga ämnen som skulle diskuteras. Socialdemokraternas Magdalena Andersson vägrade konsekvent att ta på sig skulden för utvecklingen i landet. Trots att den våldsvåg som nu pågår är resultatet av socialdemokratisk politik.

Statsminister Ulf Kristersson är positivt inställd till att det går att genomföra skarpa förändringar för att få rätsida på Sverige igen. Trots att han jämför Sverige med det våld som sker i många sydamerikanska länder så ser han att förändring är möjligt. Statsminister sa bland annat att det tog över 10 år att vända den negativa utvecklingen i Danmark och i New York där man hade stora problem med brott. Kristersson tror att det går att stoppa utvecklingen även här. Statsminister manade till tålamod tills regeringens nyinrättade lagar kommer på plats.

Magdalena Andersson (S) menade att det ökade våldet och gängens makt beror på nerdragningar inom välfärden. Ett populistiskt drag från socialdemokrater för att slippa ansvar för den egna politiken. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var inne på samma spår och menar att det behövs satsas mer på sociala insatser. Det dom förespråkar är exakt de lösningar man använt sig av i över 25 år och som inte stoppat gängkriminalitet.

Förutom sociala insatser och satsningar på skolan så vill socialdemokraternas komma tillrätta med gängkriminaliteten genom en vapenamnesti, vilket innebär att du som privatperson ska kunna lämna in vapen och sprängämnen till polisen utan att riskera någon form av repressalier. Socialdemokraterna presenterade sitt förslag under tisdagen om en vapenamnesti. Sverige har haft såna amnestier tidigare och det har resulterat i att privatpersoner lämnat in tusentals vapen. Mestadels så har det handlat om gamla samlarobjekt och jaktvapen. Skjutvapen som inte används i gängkriminella kretsar.

Partiledardebatten var stundtals gapig och försöken att leverera sina punchlines för att få fram politiken blev mest massa kackel i studion. Mest tänkvärt under kvällen var ändå Jimmie Åkessons uttalande.

”Nu är det inte jag som är ansvarig för att öka befolkningen med 1-2 miljoner de senaste 20 åren”

Detta fick till och med journalisterna i pressrummet att skratta.