Nyheter

I Musts årsrapport för 2023, som presenterades idag, betonas att riskerna för svensk säkerhet har eskalerat. Enligt den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten pekar flera samtidiga kriser på negativa påverkningar, inklusive striderna i Mellanöstern, konflikterna i Sahel-området i Afrika och framför allt Rysslands fortsatta aggression mot Ukraina.

Must bedömer att kriget i Ukraina kommer att fortgå under året, med en risk för ytterligare eskalation. De förutspår även att Ryssland kommer att försöka öka sin militära närvaro så snart som möjligt. Enligt Must-chefen Thomas Nilsson är Rysslands kapacitet att genomföra ett militärt angrepp mot Sverige den mest avgörande hotbilden.

– Det höga spänningsläget innebär också en ökad risk för militära incidenter på grund av misstag. Läget är allvarligt och det finns fortsatt risk för att kriget i Ukraina eskalerar, sa Generallöjtnant Thomas Nilsson på en pressträff.

– Den ryska ledningens agerande präglas av högt risktagande. När Sverige möter ryska stridskrafter på eller över Östersjön möter vi förband och enheter från ett land i krig. Det skärper läget för Sverige här och nu, enligt Generallöjtnant Thomas Nilsson.

Nilsson varnar för att det vore ett misstag att tro att eventuella begränsningar av den ryska förmågan i regionen skulle ge Sverige en paus från hotet. Istället betonar han vikten av att vara ständigt vaksam och förberedd.

Utöver den geopolitiska situationen har även terrorhotet blivit allvarligare under året. Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett specifikt mål för våldsbejakande islamistiska grupper, enligt Must-rapporten.

Sammanfattningsvis belyser Musts årsrapport för 2023 den ökade risken för svensk säkerhet till följd av flera samtidiga kriser och hotbilder, inklusive Rysslands aggressiva beteende mot Ukraina och den ökande terrorhotet mot Sverige.