Kommentarer

När man hör Putin prata om kriget i Ukraina ska man inte tro att det här var Ryssland som västerländska journalister pratar om. Putin talar till en inhemsk publik. Han beskriver situationen sett från deras ögon. Han talar som deras ledare. Det är spänningar i rummet. Putin är en pedant. Han måste inkludera allt och återkommer gång på gång till situationen i skolan, sjukvården, pensionerna och blir aldrig klar.

Men det fanns andra saker han sa som gick utöver kriget i Ukraina. Han sa saker om relationen mellan väst och Ryssland som pekar bortom kriget och i riktning mot den kulturklyfta som Jordan Peterson har skisserat.

Putin sa att västvärlden attackerar kärnfamiljen och äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna. Västerlandet flirtar med pedofili, sa Putin. Den anglikanska kyrkan överväger att göra Gud könsneutral. Det var poäng som gick direkt hem hos publiken.

Väst trodde att de kunde knäcka Ryssland ekonomiskt. Men i går kom siffrorna som visade att ekonomin har fallit mindre än väntat. Västerländska företags utträde från Ryssland har öppnat möjligheter för ryssar att fylla tomrummet.

BBC World sände talet live och panorerade publiken i närbilder. Det här är ett folk som gått igenom mycket, bland annat från sina egna myndigheter. Putin vädjade till deras känsla av nationalism. Väst står för värden som Ryssland förkastar. USA har hundratals baser runt om i världen. De har använt Ukraina för sina syften och ukrainarna är gisslan för deras politik.

Därmed tog Putin upp ett mycket större scenario än ett krig mellan två slaviska folk som är bröder. Väst mot slavofilierna representerade av Ryssland. Det här är en lineup som har historisk tyngd. Putin vädjar till rysk patriotism.

Men han har själv devalverat detta genom att stå för en kleptokrati. Oligarkerna har kunnat försörja sig själva så länge de varit lojala mot honom.

Här kom nya tonläge: Putin sa att han inte hade något emot att rika ryssar ville spendera tid utomlands. Men han sa att ryssarna inte hade någon sympati för oligarker som har förlorat sina herrgårdar och yachter. De har själva valt att placera sin förmögenhet utomlands. Väst kommer aldrig att behandla ryssarna som jämlikar. De är andra klassens medborgare, sa Putin. De rika borde istället placera sina pengar i sitt hemland.

Putin berörde inte förlusterna på slagfältet. Man kunde läsa dem i ansiktena på de som lyssnade. De visste alla vilken katastrof kriget hade varit. Putin begick ett strategiskt misstag av historiska proportioner. Alla som satt där visste det och hur mycket Putin än försökte kunde han inte kompensera för detta misstag. Om han var tvungen, skulle han behöva lämna.

Nu stod han upp som en försvarare av Moder Ryssland.

Att västvärlden inte har lagt ut något reträttalternativ för Putin, utan vill ha en total seger, kan innebära att ryssarna står bakom en president som suttit alldeles för länge.

På tisdagen blev det känt att Kinas superdiplomat, Wang Yi, kommer att föreslå ett demilitariserat Ukraina. Det förklarades av pressen som ett krav på regimskifte i Kiev. Om demilitarisering är kapitulation kan kriget pågå länge.

Här ser vi en sida av väst som gör ett tredje perspektiv nödvändigt. Putin använde termen västerländsk elit. BBC returnerade det som en politisk kliché i propagandans tjänst. För BBC är detta inte en legitim term.

Men det beror på att frasen myntades av BBC. BBC kan inte erkänna att de är en del av den västerländska eliten. Det vore att problematisera sin egen roll. Spelets regler tillåter det inte. Ett spel som västerländsk elit kommer att kontrollera.

Dessa regler har införts i tysthet, och kommenteras inte. Sammanslagningen av media och politisk makt är en nyhet i västerländsk historia och kräver ett perspektiv utifrån.

Big Tech, Big Government och Big Business gör allt för att undvika att tala ut med hårdhänt censur. I USA även via rättsväsendet och polisen.

Det ger Putin ett vapen han förmodligen inte helt har förstått räckvidden av, eftersom han själv är omgiven av propaganda.

Detta gör att situationen påminner mer om Orwells 1984. Det finns två imperier som står mot varandra och båda skriver om sanningen som de tycker är lämpliga.

Varje rapport har förstörts eller förfalskats, varje bok har skrivits om, varje målning har målats om, varje staty och gata och hus har bytt namn, varje datum har ändrats. Och denna process fortsätter dag efter dag och minut efter minut. (Orwell 1984)

Då kan kriget börja på riktigt. Allt vi sett hittills har varit förspel.