Kommentarer

Mikhail Gorbatjov var en övergångsfigur. Han insåg att systemet inte fungerade och att det gick sönder. Han insåg nödvändigheten av att avveckla det. Utan Gorbatjov hade muren inte fallit fredligt. Gorbatjov tog från KGB-regimen viljan att använda våld.

Bland dem som övertygade honom var balterna. De milslånga länderna med människor och försvaret av TV-tornet i Vilnius: Gorbatjov såg att folkets längtan efter frihet skulle vara mycket svår att stoppa. Han bestämde sig för att inte stå i vägen. Glasnost vann, men inte perestrojkan.

Systemet var så trasigt att det inte gick att omstrukturera. Istället fick vi en rovkapitalism, en kapitalism där djungelns lag rådde. De stora företagen med kontroll över de enorma naturresurserna hamnade i ett fåtal händer. Det gav kapitalismen en dålig klang i ryssarnas öron och banade väg för återkomsten av auktoritärt styre.

Putin visste hur man tuktar oligarkerna. De som inte ville böja nacken var tvungna att fly. Även utomlands var de inte säkra. Detta är vad västerländska ledare fann sig i. George W Bush sa att han såg in i Putins själ när de träffades.

Västerländska ledare ser vad de vill se. Även med diktatorer.

När väst fick en ledare som kunde matcha Östs autokrater gick den angloamerikanska eliten ut i krig mot honom. All aggression de inte riktade mot Kina, Iran eller Ryssland, riktade de mot Trump. Alla medel var tillåtna. Det finns en psykologisk gåta här. Folk hatar Trump så intensivt att de var villiga att offra demokrati. Det sägs nu uttryckligen av personer som Sam Harris.

Under Trump skulle det inte bli någon invasion av Ukraina.

Trump varnade tyskarna för gasledningen Nordstrøm 2. Bilderna på den tyska delegationen vid FN som sitter i salen och hånar Trump är redan historiska. Tyska ledare kommer att behöva äta upp allt förakt de utgjutit mot Trump.

Det kommer att bli en kall vinter för tyskarna och insikten kommer: Det här var en förutspådd olycka, men våra ledare gjorde ingenting.

Samma sak med Biden-regimen. USA blev en nettoexportör av energi under Trump. USA blev för första gången oberoende av saudiarabisk olja och kunde besluta om priset på olja och gas. Trump såg till att Putin inte fick monopol. Han införde sanktioner mot Nordstrøm 2.

Men Merkel övertalade Biden-regimen att upphäva dem. Nordstrøm 2 var ett strategiskt beslut. Billig rysk gas skulle driva tysk industri.

Men västerländska ledare ser inte längre sammanhang som är viktiga för länder de är beroende av. Vare sig det är Saudiarabiens rädsla för en iransk bomb, eller Putins syn på Nato. Västerländska ledare tror att de kan göra vad de vill. Det är därför de fick kriget och de kommer förmodligen att få bomben. USA och EU förhandlar fortfarande med Iran som om ingenting har hänt, även när Putin vallfärdar till Teheran.

De vill inte, eller kan inte förstå.

Eller som värsta alternativet: De agerar med uppsåt.

Kriget gav en möjlighet att förändra samhället som fredstid annars aldrig skulle ha gjort.

Västerländska ledare är besatta av det gröna skiftet och kriget som ger dem möjlighet. Det är därför Støre, Andersson, Frederiksen och Biden säger samma sak när de pratar om inflation: Det beror på Putins krig.

Det är fel, prissänkningen i USA började långt före invasionen. Men det är sant i en annan mening: ledarna använder kriget för att omstrukturera samhället.

Elpriserna är därför ingen olycka. De är medveten politik. Därför är energiministern så undvikande när det gäller elstöd till företag och finansministern säger att de inte har några pengar. Nu ska det sparas.

De visar båda en gränslös fräckhet som de bara kommer undan med för att media bevakar dem. Precis som i gamla Sovjetunionen.

Nu är det Europa som bygger gränsstängsel, sanktionerar ryska företag och nekar ryssar visum. Efter decennier av slapphet och lättja inför en korrupt regim har västvärlden gått över till ett nytt läge. Men det är inget krig som vi är vana vid. Ukraina är det första woke-kriget.

Det är ett moralistisk krig. Västen anser sig vara moraliskt överlägsen och håller alla korten. Men så ser det inte ut med andras ögon.

Västvärlden förstår inte att länder som Indien och Brasilien ”ser” oss på ett helt annat sätt. Vi förstår inte att den fattiga delen av världen förstår kopplingar som våra politiker låtsas att inte finns: Energikris och matbrist är självförvållad. För det kommer vi att få betala ett högt pris.

Vi ser redan tecken på att samhällen går sönder, från Sri Lanka till Irak. Båda inom räckhåll för Europa. Åker man till Sahel-bältet i Afrika är IS på uppgång. Det kan resultera i ett flöde av migranter till Europa.

Även här har myndigheterna planerat att Europa ska översvämmas, precis som Biden gör med USA.

Det är som om de har bestämt sig för att schackmatta demokratin så att befolkningen inte kan försvara sig.

Från och med då blir det bara ett meningslöst ord.

Det går fort nu. Européerna står inför en kris som vi aldrig har sett, och politikerna gör inte något allvarligt. Vi förstår att de inte kommer att ingripa, annat än med värmehallar. De kommer att förverkliga vad de sa i Davos: Dags för befolkningen att lida.