Nyheter

Riksdagsledamoten Azadeh Rojhan (S) vill begränsa bidrag till religiösa samfund. Därför har kulturutskottet kallat SÄPO för att vara på frågor angående möjligheten att leverera tydligare analyser och underlag till Myndigheten för stöd till trossamfund.  En av de drivande i det hela är socialdemokraten Azadeh Rojhan.

Det är första gången som SÄPO kallats till kulturutskottet. Politikerna vill veta om Säkerhetspolisen kan leverera demokratianalyser till myndigheten som delar ut bidrag till trossamfund.

Det är efter bland annat Expressen granskning av muslimska församlingar som kräver att kvinnor har tillstånd av en manlig ”förmyndare” för att få gifta sig, som fått politiker att reagera. Varför just Expressens granskning är det som fått politiker att vakna är oklart. Så kallade altmedier har i flera år skrivit om problemen med muslimska församlingar. Men politiker har fram tills nu sett detta som högerextrem propaganda.

Kulturutskottet har tidigare kallat till sig företrädare för Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, som årligen delar ut mångmiljonbelopp till olika religiösa samfund. Kulturutskottet har tidigare saknat underlag och vill nu ha information om kopplingar till diktaturer och om utländsk finansiering, om att vissa församlingar kan gå exempelvis Irans, Eritreas eller Rysslands ärenden,