Nyheter

Beseirede IS-krigere i Afghanistan. Foto: Mirwais Bezhan, Wikimedia Commons

En syrisk bödel tillhörande IS har gripits i Tyskland efter flera år på flykt. I Syrien ska han ha tillhört ett mordkommando.

Kidnappade och avrättade människor

Asmael K., som tros ha libanesiska rötter, har bott med sina bröder i Essen Frohnhausen i flera år utan att konfronteras med sitt förflutna. Han ska ha svurit trohet till IS i Syrien i slutet av 2013.

Enheten han tillhörde kidnappade och avrättade människor, enligt åklagarmyndigheten i Karlsruhe.

IS-bödeln greps i måndags för en vecka sedan av kriminalpolisen och häktet. Enligt den federala åklagarmyndigheten är K. under ”stark misstanke” för medlemskap i en utländsk terroristorganisation.

Innan K. greps hade han stått under övervakning av Spezialeinheiten des Bundeskriminalamts. Det handlar om medlemskap i en terrororganisation, alltså IS.

Särskilt brutal IS-enhet

Enligt WAZ tillhörde Asmael K. en särskilt brutal IS-enhet i Syrien, men har hittills inte gjort sig känd i Tyskland för annat än mindre brott mot narkotikalagstiftningen.

Under kriget i Syrien tog IS kontroll över stora delar av Syrien och Irak 2014. De förlorade så småningom dessa områden, och i mars 2019 kommer de återstående att ha drivits ut i öknen.