Kommentarer

Donald Trump talade vid ett offentligt möte i Waco, Texas, den 25 mars 2023. Foto: Evan Vucci / AP / NTB.

Det finns en juridisk konsensus om att amerikanska stater inte kan införa egna restriktioner för presidentkandidater, säger juridikprofessor Derek Muller vid University of Iowa till Wall Street Journal.

Eftersom den amerikanska konstitutionen inte heller kräver att presidentkandidater inte har fällts kommer en eventuell dom mot Donald Trump i New York därför inte att hindra honom från att kandidera till det amerikanska presidentvalet 2024. Trump själv säger då också att han kandiderar ändå .

Det är första gången som en före detta amerikansk president har åtalats i ett vanligt brottmål, men åtalet för att ha betalat tysta pengar till porrstjärnan Stormy Daniels, som han förnekar att ha någon historia med, ansluter sig till raden av mycket ovanliga åtgärder från rättsväsendet. mot Trump.

Åtalet från Manhattans åklagare, som storjuryn fastställde, är undantaget från offentliggörande:

The grand jury returned the indictment of Mr. Trump after a vote on Thursday, kicking off a process in which the former president is expected to come to New York to face the charges. The indictment, sought by the office of Manhattan District Attorney Alvin Bragg, isn’t public.

Trump säger att han inte har begått något brott och hänvisar till hela fallet som en uppenbar inblandning i valprocessen och politisk användning av rättssystemet.

“Weaponizing our justice system to punish a political opponent, who just so happens to be a President of the United States and by far the leading Republican candidate for President, has never happened before,” he said.

Braggs fall mot Trump är inte på särskilt säker mark, rapporterar Wall Street Journal.

Fakta i fallet har varit kända sedan 2018, men Braggs föregångare på statsåklagarmyndigheten, Cyrus Vance Jr., hade inte de element som behövdes för att göra fallet till ett grovt brott (felony) och inte bara ett förseelse (misdemeanor).

 

Mr. Vance’s prosecutors looked at charging Mr. Trump with falsifying business records to hide the true purpose of checks sent to Mr. Cohen as reimbursement for the Daniels payment, according to the book “People vs. Donald Trump: An Inside Account,” written by Mark Pomerantz, a former special assistant district attorney under Mr. Vance.

For å få til det, behøvdes noe mer:

The charge by itself was a misdemeanor and could be converted into a felony only if prosecutors could prove the records were falsified to commit or conceal another crime. They considered a theory that the false invoices concealed a federal campaign-finance crime related to the payment to Ms. Daniels, but no New York court had ever formally blessed that legal theory, Mr. Pomerantz wrote.

DVance tog alltså inte chansen, utan provade ett annat spår:

Mr. Vance and his team felt that a stand-alone felony case against Mr. Trump tied to the payment to Ms. Daniels would be too risky and abandoned it, according to Mr. Pomerantz.

They instead turned their focus to allegations that Mr. Trump inflated the value of his assets on financial statements he provided to lenders and others.

I åklagarkretsar hade utredningen av Trump börjat omtalas som ”zombiefallet”. Bragg ändrade strategi när han efterträdde Vance:

Roughly a year later, Mr. Bragg’s office began presenting evidence to a grand jury about the payment to Ms. Daniels and the way in which Mr. Trump and his company reimbursed Mr. Cohen, who had tapped his own line of credit for the hush-money deal, according to people familiar with the investigation.

Den tidigare presidentens motståndare i regeringsapparaten verkar tycka att ”processen är straffet”, men åtalet mot Trump har inga garantier för att försvaga honom politiskt.