Nyheter

Flertal av amerikanerna är emot att Kongressen godkänner ytterligare finansiering för att stödja Ukraina i dess krig mot Ryssland, enligt en ny CNN-undersökning genomförd av SSRS, samtidigt som allmänheten är delad i åsikten om USA redan har gjort tillräckligt för att hjälpa Ukraina.

Totalt säger 55% att USA:s kongress inte bör godkänna ytterligare finansiering för att stödja Ukraina, medan 45% säger att Kongressen bör godkänna sådan finansiering. Och 51% säger att USA redan har gjort tillräckligt för att hjälpa Ukraina, medan 48% säger att det bör göra mer. En undersökning som genomfördes i de tidiga dagarna av den ryska invasionen i slutet av februari 2022 fann 62% som ansåg att USA borde ha gjort mer.

Många amerikaner menar att USA har tillräckligt med sina egna problem. Bland de som fortfarande stöder hjälp återfinns en betydande majoritet som föredrar mindre direkt dödligt stöd och istället vill satsa på underrättelseinformation och träning.

När de särskilt frågas om vilken typ av hjälp USA skulle kunna erbjuda Ukraina, finns det bredare stöd för att hjälpa med underrättelseinformation (63%) och militär träning (53%) än för att tillhandahålla vapen (43%), tillsammans med mycket svagt stöd för att amerikanska militära styrkor deltar i stridsoperationer (17%).

En majoritet av amerikanerna uttrycker oro över att Rysslands krig i Ukraina kommer att hota USA:s nationella säkerhet (56%), men det är en betydande minskning jämfört med februari 2022 (då var 72% oroliga för hot mot USA:s säkerhet).

En större oro, oavsett partitillhörighet, är att kriget kommer att fortsätta utan en lösning under lång tid. Nästan 8 av 10 är oroliga för detta, inklusive 82% av demokraterna, 75% av oberoende väljare och 73% av republikanerna.

Det finns ett större motstånd mot att ge mer ekonomiskt stöd bland republikanerna än det finns stöd för mer hjälp bland demokraterna.

Republikaner i allmänhet säger att Kongressen inte bör godkänna nya medel (71%) och att USA redan har gjort tillräckligt för att hjälpa Ukraina (59%). Bland demokrater säger de flesta motsatsen, där 62% förespråkar ytterligare finansiering och 61% anser att USA bör göra mer.

Det finns också splittring inom båda partierna utifrån ideologiska linjer. När det gäller att tillhandahålla ytterligare finansiering är liberala demokrater långt och brett mest stödjande, där 74% stödjer det jämfört med 51% av måttliga eller konservativa demokrater. Bland republikanerna motsätter sig ungefär tre fjärdedelar av konservativa nya medel (76%), jämfört med 61% av måttliga eller liberala republikaner.

Oberoende väljare säger främst att USA redan har gjort tillräckligt för att hjälpa Ukraina (56%) och att de motsätter sig ytterligare finansiering (55%).

Denna trend i undersökningen kommer förmodligen att påverka valkampanjen. Trump har lovat att avsluta kriget inom 24 timmar om han blir vald. Robert Kennedy Jr. är också emot amerikansk inblandning.

Det är de ändlösa krigen som amerikanerna reagerar på. Ekonomierna är inte bra, underskotten växer, och USA blir ett skuldsatt land. Många menar att USA helt enkelt inte har råd att finansiera ett krig på en annan kontinent.

Undersökningen genomfördes på fredagen, men NTB rapporterade inte om den.

Källa: https://edition.cnn.com/2023/08/04/politics/cnn-p