Nyheter

Den 15 november 2023 beslutade regeringen om en ny lag om mediestöd som träder i kraft den 1 januari 2024. Förändringarna i systemet, som har som mål att omstrukturera och minska bidragen till rikstäckande nischtidningar, påverkar även högerinriktade och konservativa tidningen Nya Tider. Tidningen kommer nu att stå utan bidrag i nästan ett och ett halvt år som en konsekvens av det frysta mediestödet.

Nya Tider, tidigare känd som Nationell Idag, är en av få tidningar på högerkanten som tidigare mottagit mediestöd. Chefredaktören Vávra Suk uttrycker i en ledare chocken över beslutet att frysa tidningens bidrag och informerar läsarna om att inget presstöd kommer att betalas ut till någon presstödstidning från och med december och minst sex månader framåt.

Förändringen i mediestödssystemet riskerar inte bara att påverka skattefinansierade vänsterextrema tidningar, utan också de som befinner sig på andra sidan av det politiska spektrumet. En av dessa är Dagens ETC, en rikstäckande nischtidning som uppenbarligen kommer att se en kraftig minskning i sina bidrag och nu vädjar desperat till sina läsare om donationer för att kunna överleva.

Chefredaktören Vávra Suk meddelar att riksdagen har beslutat om ett övergångsstöd för tidningar som under flera år har fått presstöd, men det kommer tyvärr inte att betalas ut förrän tidigast i april nästa år. Detta lämnar tidningen Nya Tider i en ekonomisk kamp under de kommande månaderna för att överleva fram till dess att övergångsstödet kan komma till deras räddning.

Trots de utmaningar som ligger framför dem är Vávra Suk optimistisk och uttrycker förhoppningar om att kunna ”rida ut stormen”. De närmaste månaderna kommer därmed att vara en prövning för Nya Tider, och dess överlevnad hänger nu på förmågan att navigera genom denna period utan det stöd de tidigare kunde förlita sig på.