Nyheter

Under natten till torsdag släpptes tidigare sekretessbelagda dokument som är kopplade till utredningen mot den amerikanske finansmannen och sexbrottsdömde Jeffrey Epstein. Enligt rapporter från amerikanska medier innehåller dessa dokument hundratals namn, varav flera tillhör välkända personer.

Innan offentliggörandet spreds rykten och desinformation på sociala medier om innehållet i dokumenten. Det talades bland annat om en lista över rika och mäktiga män som påstås vara Epsteins ”kunder” eller medhjälpare, men någon sådan lista har ännu inte offentliggjorts.

De första 40 dokumenten, nu tillgängliga för allmänheten, innehåller främst redan offentligt känd information, såsom tidigare publicerade detaljer från tidningsartiklar, tv-dokumentärer och intervjuer i media. Enligt uppgifter från CNN förväntas de totala dokumenten, som inkluderar förhör med Epsteins offer, innehålla cirka 200 namn. Dessa namn inkluderar relationer med kända och inflytelserika personer, även om de inte nödvändigtvis har anklagats för något brott.

Bland de namn som nämns i dokumenten finns enligt CNN bland annat den brittiske prins Andrew och den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton. En talesperson för Clinton bekräftade redan 2019 att ex-presidenten hade rest med Epsteins privatjet, men förnekade kännedom om finansmannens ”fruktansvärda brott”.

Enligt Reuters förväntas fler dokument offentliggöras under de kommande dagarna. Vissa namn i handlingarna kommer dock att förbli sekretessbelagda för att skydda personer som har utsatts för sexuella övergrepp.

För att återkalla Epstein-fallet, 2008 dömdes Epstein till 18 månaders fängelse för sexköp av en minderårig. År 2019 greps han på nytt och misstänktes för sexuella övergrepp mot flera flickor, men innan domen kunde uttalas hittades han död i sin häktescell i augusti 2019, där han begått självmord. Hans tidigare flickvän Ghislaine Maxwell dömdes i december 2021 för att ha medverkat till sexbrott mot tonårsflickor. Maxwell hävdar envist sin oskuld.