Ur flödet/i korthet

Om en domare i Ryssland bötfällde en affärsman med 355 miljoner dollar och beslagtog hans företag skulle ingen bli förvånad. Men nu har det hänt i New York. Justitiekansler Letitia James kandiderade efter ett löfte att gå efter Donald Trump. Ingenting var viktigare än att krossa honom, konstaterade hon. Domaren Arthur Engeron har inte heller dolt sitt hat mot den tidigare presidenten.

Trump anklagades för att ha tillhandahållit falsk finansiell information genom att överskatta värdet på hans fastigheter. Ingen har dock förlorat pengar på Trump, och det finns alltså inga offer för det påstådda brottet. Bankerna är helt nöjda med att ha lånat honom pengar, som har betalats tillbaka i tid, och en redovisningsprofessor har vittnat i rätten att det inte finns några spår av Trumps konton.

Utöver böterna förbjöd domaren den tidigare presidenten att driva sin verksamhet i New York i tre år. Det får nu överlåtas till kuratorer, som förmodligen kommer att se till att de förstör Trumps tidigare affärsimperium.

Du kan inte undgå att utmana Deep State – den permanenta makten som inte kan störtas i demokratiska val. Sovjetunionen genomförde skenrättegångar mot politiska motståndare i syfte att avskräcka någon från att stå upp mot regimen. De gör samma sak nu i de demokratiskt styrda delarna av USA. Demokrater pratar oändligt om behovet av att försvara demokratin, men bara dårar kan tvivla på att deras mål är att avskaffa demokratin. Och om de inte kan vinna i fria val kan de åtminstone använda domstolarna för att bli av med sina kritiker.

New York har nu signalerat att man måste vara försiktig med att skaka om statens enpartisystem.

Det har helt lyckats. Men hur är det med alla andra företag i staten? Om det enkelt kan utdöma drakoniska böter utan brott och konfiskera ditt företag, vem kan känna sig trygg?

Och är det inte bättre att lämna New York innan New York kommer och äter dig för att du inte erkänner för Deep State?