Kommentarer

Som att se sin mormor naken, säger den demokratiske strategen.

Måndagen den 25 mars borde ha varit de amerikanska demokraternas stora ögonblick – dagen då de äntligen kunde dra undan mattan under sitt hatobjekt nummer ett, Donald Trump, som de har lagt ner så stora ansträngningar på att krossa sedan 2015. Istället fick de en kalldusch.

Enligt ett beslut av den demokratiske domaren Arthur Engoron, uppmuntrad av New Yorks justitieminister Letitia James, också hon demokrat, var måndagen dagen då Trump skulle behöva betala över 464 miljoner dollar plus ränta för att ens få överklaga Engorons fällande dom i det rättsfall där ingen hade förlorat en krona och inga offer hade trätt fram.

Engorons beslut ska ses i ljuset av att flera vittnen, bland annat Deutsche Bank, sa att de hade varit extremt nöjda över att ha gjort affärer med Trump och gärna skulle vilja göra det igen. En professor i redovisning vid New York University rapporterade att det inte fanns något att anmärka mot Trump Organizations konton. Detta gjorde inte det minsta intryck på domaren, som givetvis var tydlig med att hela målet väcktes av politiska skäl.

Letitia James slickade sig om läpparna redan vid blotta tanken på att kunna beslagta Trumps fastigheter i New York eftersom han inte förväntades kunna samla in pengarna.

Men ack och ve! Samma dag beslutade en appellationsdomstol att sänka Trumps summa till 175 miljoner, som han måste erlägga inom en period av tio dagar. Trump har meddelat att han kommer att kunna betala beloppet kontant. Så han kommer att kunna överklaga Engorons beslut och låta Letitia James stå där med lång näsa.

Appellationsdomstolen upphävde också Engorons förbud mot Trump och hans söner att leda familjens företag. Det kommer de att fortsätta att kunna göra så länge överklagandena pågår. Enligt flera bedömare är Arthur Engorons dom så besynnerlig och så utan motstycke att Trump har goda chanser att få den upphävd – vid behov av Högsta domstolen.

Men det skulle bli än värre för de blodtörstiga demokraterna. En av avsikterna med deras ”lawfare” (missbruk av rättsväsendet i politiska syften) var att ruinera Trump så att han inte skulle ha tillräckligt med pengar för att kunna driva en valkampanj.

Han har dock gott om pengar efter det att hans företag, Trump Media & Technology Group, på måndagen gick samman med Digital World Acquisition Corp (DWAC) och sedan introducerades på Nasdaq, vilket betyder att Trump kommer att kunna sälja sina aktier. Trump äger över 78 miljoner aktier i det nya bolaget till ett uppskattat värde av nästan fyra miljarder dollar. I kölvattnet av appellationsdomstolen beslut steg DWAC:s aktievärde med cirka 35 procent under måndagen.

Det preliminära utfallet av demokraternas försök till lawfare måste beskrivas som en seriös satsning för partiet, men kan på lång sikt visa sig ha varit en ekonomisk katastrof för staden och delstaten New York, vars väljare entusiastiskt anslöt sig till Letitia James offentliggjorda plan för att ”sätta dit Donald Trump”. Mycket tyder på att den hårda verkligheten istället kommer att pressa livet ur New York. Som den ofta citerade juridikprofessorn Jonathan Turley skriver på X:

”Den verkliga kostnaden för denna kontrovers kommer sannolikt att bäras av demokrater som verkar engagera sig i rå lawfare. Att förvandla rättsväsendet i New York till en … politisk malström är lika föraktligt för många medborgare och företag.”

Bland dem som har fått nog finns VD:n för värdepappersföretaget Cardone Capital, Grant Cardone, som berättade för Fox News att han ursprungligen planerade att investera hundratals miljoner på fastighetsmarknaden i New York, men nu har han omdirigerat dem till Florida och Texas. För vem vågar placera sina pengar i en laglös stat, vars myndigheter lätt kan ålägga dig godtyckliga, enorma böter och konfiskera din egendom?

Storinvesteraren Kevin O’Leary vänder också New York ryggen. Enligt O’Leary skadar rättegången mot Trump New Yorks varumärke.

Till Jesse Watters Primetime på Fox säger han: ”Det blev klart för mig att i New York – åtminstone i New York City – äger jag inte riktigt min egendom. [Myndigheterna] kunde komma och beslagta vilken egendom som helst.” Han har därför bestämt sig för att investera 500 miljoner dollar i Florida och råder alla att hålla sig borta från New York.

Enligt Grant Cardone kommer Demokraternas framfart att undergräva New Yorks skattebas när företag och jobb flyttar ut. Det har redan kostat staten någonstans mellan åtta och tio miljarder per år, säger han. Följaktligen kommer fastighetsvärdena att sjunka, vilket kan orsaka problem för de lokala bankerna och få pensionstillgångarna att minska.

Grant Cardone förutspår att det kan ta New York decennier att återhämta sig från statens självförvållade skada och återställa investerarnas förtroende.

Som man brukar säga: ”Den som gräver en grav” och så vidare… Det kan sluta med att Demokraterna får dansa segerdansen på sin egen grav. Under tiden går det käpprätt för Joe Biden i opinionsundersökningarna. Siffrorna är så pinsamma att den färgstarke demokratiske strategen James Carville jämför dem med att se sin mormor naken.

Tills vidare får amerikanerna nöja sig med en barbröstad Joe Biden.

Les også