Ur flödet/i korthet

Låg utbildningsnivå, extrem sexism och psykologen Jordan Peterson lyfts i SVT-programmet Agenda fram som skäl till att unga män röstar höger.

Barn- och ungdomsforskaren Lucas Gottzén konstaterar att mäns politiska åsikter kan vara ett hot mot demokratin. De märkliga påståenden som gjordes i söndagens Agenda väcker reaktioner.

Den politiska könsskillnaden är inte bara en svensk företeelse, som Agenda också tar upp i sitt inslag. Länder som USA, Sydkorea och Tyskland har haft samma utveckling.

Det skriver Bulletin. De lyfter också fram statsvetaren Jacob Ahlbom, som menar att frågor som massinvandring, MeToo-rörelsen, gängvåld och den så kallade könsskillnaden tolkas olika av unga kvinnor och män.

Han menar också att hög utbildning korrelerar med att rösta på gröna eller vänsterinriktade partier. Med andra ord säger han ungefär att eftersom unga män är spånkorkade så röstar de höger/konservativt.

Lucas Gottzén, professor i barn- och ungdomsverksamhet, forskar om genus, unga och sexualitet. Förtroendeingivande med andra ord. Gottzén tror att unga män har svårt att leva upp till klassiska maskulina ideal eftersom många klassiskt maskulina yrken håller på att försvinna.

Han nämner ingenting om hur skolan är feminiserad, eftersom socialism och woke idéer har nästan fullständig kontroll över en lärarkår som alltmer består av kvinnor.

Som tur är finns det fortfarande många duktiga kvinnliga och manliga lärare, det är inte lärarna som attackeras här. Men systemet driver skolan i en viss riktning.

Enligt Gottzén har feminismen blivit ett politiskt slagfält, och att detta sätt att tänka svartmålas i debatten och ges som motivering när opinionsbildare på högerkanten ska förklara varför unga män fortsätter sin utbildning i mindre utsträckning, och varför de får allt sämre betyg.

Här ska nämnas att könskvotering är ett välkänt fenomen, som inte precis blir mindre komplext då vem som helst nu kan utropa sig som kvinna och därmed få extrapoäng jämfört med unga män som vägrar utnyttja galenskapen.

Ökad jämställdhet upplevs också som ett hot bland unga män, enligt Gottzén. Han tror att unga män tror att de förlorar rättigheter i takt med att kvinnor och hbtq-personer får fler rättigheter.

Unga män förlorar faktiskt sina rättigheter redan från dagis. Manliga förebilder saknas stora delar av dygnet. Många svenska män förklarar sig också vara feminister. Vem stöttar pojkarna? Svaret är enkelt: Praktiskt taget inga.

Ett bra exempel är hur hela den politiska eliten ständigt fokuserar på kvinnors hälsa. Jo, jag önskar kvinnor allt gott, men faktum är att män dör i mycket högre takt jämfört med kvinnor.

Men väljer man att alliera sig med bokstavsmaffian är stödet oändligt. Då betraktas du som ett fantastiskt barn, eller en modig ungdom.

Bara att vara en normal pojke ger dig inga extra poäng. Detta är verkligheten, något som plågar någon som har två söner. De står inför en tuff framtid. Sen finns det de vita också! Det här kan inte gå bra.

– Om man är van vid att ha en historiskt dominerande ställning i samhället kan jämlikhet eller jämlikhet uppfattas som diskriminerande och som ett hot mot sin egen ställning. Och det är vad forskningen visar som ganska vanliga orsaker till att unga män röstar rätt, säger Lucas Gottzén i Agenda.

Det är inte jämställdhet som feminister eller transaktivister kämpar för. De kämpar för förmåner, och blir gladeligen beviljade detta av hjärntvättade politiker, eller fega politiker som inte vågar göra något annat av rädsla för sina egna karriärmöjligheter.

Gottzén nämner också vilket inflytande personer som Andrew Tate och Jordan Peterson har via sociala medier. Att sätta dessa två i samma bås är ren idioti.  Och han kastar till och med in Trump i ekvationen. Akademin har verkligen förvandlats till en illaluktande hög med sopor.

Inslaget har fått stark kritik mot X från bland annat riksdagsledamöter och opinionsbildare. Riksdagsledamoten Stefan Olsson (M) kritiserar programmet för att inte intervjua någon om varför kvinnor röstar vänster.

Dessutom kritiserar han programmet för att man framställer väljarna som röstande på instinkt snarare än individuella verklighetsuppfattningar.

Angelica Lundberg (SD) delar bland annat X-profilen Herr Husis kritik mot Agenda och frågar SVT om de nästa vecka ska gå igenom varför kvinnor röstar vänster.

Du kan se hela programmet på SVT Agenda söndag (från ca 29:30).

Herr Husis har ett utdrag på sin tweet.