Ur flödet/i korthet

År 2023 introducerade London Ramadan-firandet på Piccadelly Circus – mitt i West End. Vi kommer att få islam – vare sig vi vill det eller inte. Tempot skruvas upp. År 2017 skrev vi: Islam blir allt mer synligt i Europa. Det beror inte bara på att antalet muslimer ökar, utan snarare på att helgdagarna tar över det offentliga rummet.

Den här gången blir det ännu mer specifikt: Ramadan tar över till påsk.

Den 22 mars 2023 nämnde vi Ramadan-gatan i London: ”Den här idén kommer förmodligen att spridas till resten av Europa med tiden. Vilket kommunfullmäktige skulle våga säga nej till ramadanbelysning där de redan har julbelysning?”

”Med tiden” visade sig vara mindre än 24 timmar efter att vi publicerade artikeln. Det var Oslo Høyres kommunfullmäktigeledarkandidat (numera kommunfullmäktigeledare) Eirik Lae Solberg som förespråkade att Norges huvudstad skulle göra detsamma.

– Det här är något jag vill uppnå i Oslo om vi vinner valet till hösten, sa han till Aftenposten.

– London gjorde det i år. Oslo bör följa upp till nästa år. Det är lite sent i år, säger Solberg.

Tyvärr har Lae Solberg hållit detta vallöfte. Fridtjof Nansens plats bakom stadshuset och Roald Amundsgate har förberetts för ett månadslångt offentligt ramadanfirande.


Fridtjof Nansens plats. Foto: Dokument

Halvmånen är på plats:

Ramadanfirande på Roald Amundsens gata. Foto: Dokument

I London var det privata initiativtagare och privata pengar som betalade ramadangatan. I Norge är det Oslo kommun som betalar den synliga islamiseringen av landet.

Det var Arbeiderpartiets Mats Kvaløy-Bjørbekk som först lade fram förslaget på uppdrag av stadsdelen Gamla Oslo vid ett möte i stadsdelsnämnden den 4 maj 2023.

Representanter från Høyre, tillsammans med Venstre och Fremskrittspartiets representanter från Gamla Oslo, röstade alltså emot ett ramadanfirande på Grönland och Tøyen med London som förebild.

– Jag har inget emot ramadan, men jag tycker att det inte är allmänhetens uppgift att stödja det religiösa. Om kvarteret vill markera det kan stadsdelen och kommunen godkänna och underlätta. Men finansieringsmässigt tycker jag inte att det är stadsdelens uppgift, säger Tjeran Tham Vinje, som representerar det konservativa partiet i Gamle Oslo stadsdel.

Men Høyres nuvarande kommunfullmäktigeledare, Eirik Lae Solberg, höll inte med sina partikollegor (är han i fel parti?). Här ska firas ramadan! Och han tog ramadanfirandet till en ännu högre nivå – mitt i centrala Oslo.

– Jag anser att det här är en fråga för staden som helhet, och att Oslo kommun därför borde bidra till en ramadangata. Det är ingen självklarhet att det ska komma från en stadsdelsbudget, utan snarare naturligt att kommunen bidrar till det centralt, och samarbetar med näringslivet, säger han.

Islam är en fråga för staden som helhet…