Kommentarer

Så kanske var de inte helt säkra trots allt: Den hittills mest omfattande studien av covid-vacciner drar slutsatsen att de vaccinerade har en större risk att utveckla hjärtproblem, neurologiska sjukdomar och blodproppar i hjärnan. När vi vet att vaccinerna varken förebygger infektion eller covidsjukdom kan man fråga sig om vaccinerna har haft en nettopositiv effekt på folkhälsan.

Studien, som publiceras i den prestigefyllda medicinska tidskriften Vaccine, tittade på data från 99 miljoner individer och fokuserade främst på 13 olika tillstånd som ansågs vara särskilt intressanta. Studien är gjord av Statens Serum Institut i Danmark.

Myokardit, som är en inflammation i hjärtmuskeln, var särskilt framträdande efter den andra dosen av Modernas mRNA-vaccin, enligt studien. De som fick Pfizers vaccin, vare sig det var den första, andra eller tredje injektionen, hade också en ökad risk. Moderna var också kopplat till perikardit, som är ett tillstånd där vävnaden runt hjärtat sväller. Enligt en annan dansk studie är dödligheten för myokardit 16,9 procent över en period på 8,5 år och även yngre patienter utan komplikationer har en ökad risk för hjärtsvikt på längre sikt. Studien angav inte hur stor den ökade incidensen av myokardit var jämfört med ovaccinerade försökspersoner.

Astra Zeneca-vaccinet, som drogs tillbaka i Norge efter en kort tids användning, är associerat med en ökad risk för Guillain-Barres syndrom i upp till 42 dagar efter att dosen administrerats. Guillain-Barre orsakar förlamning i kroppen. Astra Zeneca-vaccinet ökade också förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp i hjärnan och hade också ett samband med myokardit, även om det var mycket mindre än de mRNA-baserade vaccinerna.

Resultaten av studien har publicerats i media som Washington Times, Bloomberg och Daily Mail. Och även om dessa medier publicerar forskningsresultaten som svart på vitt anger att vaccinerna har biverkningar, skriver Daily Mail bland annat att covid-vaccinerna ”sparade 20 miljoner liv”. De hänvisar till en modell från Imperial College London, som sedan dess har plockats isär ordentligt.

När vi också vet att vaccinerna varken förebygger infektion eller sjukdom, och att vi ser överdödlighet i hela västvärlden som inte har någon uppenbar orsak, med ökade förekomster av aggressiv cancer och hjärtsjukdomar, kan vi börja närma oss sanningen om hur säkra och hur effektiva vaccinerna egentligen är.

Les også