Ur flödet/i korthet

En artikel i Wall Street Journal kallar staden Dearborn, Michigan, för USAs jihadhuvudstad. Dagliga antisemitiska marscher över landet – ofta våldsamma – passeras i tysthet, men nu måste Biden och lättkränkta muslimer prata om islamofobi och hat mot araber eftersom en kommentar i WSJ vågar säga sanningen.

Kommentaren i den amerikanska stortidningen har väckt ilska och anklagelser om islamofobi från alla håll, inklusive president Joe Biden och muslimer i USA.

För ingen ska kritisera den hatiska retoriken från muslimerna mot judarna och Israel. Detta fick Steven Stalinsky veta efter att WSJ publicerade hans kommentar som hävdade att USA:s huvudstad jihad ligger i Dearborn, Michigan:

”Välkommen till Dearborn, USAs jihadhuvudstad.

Imamer och politiker i Michigans stad ställer sig på Hamas mot Israel och Iran mot USA.”

Staden Dearborn, Michigan är hem för den största muslimska befolkningen i USA samt den största moskén i Nordamerika. Tidigare bodde främst invånare av polskt ursprung i staden.

Tusentals marscherar till stöd för Hamas, Hizbollah och Iran, skriver Steven Stalinsky:

– Demonstranter, många med keffiyeh (palestinsk halsduk) som täcker sina ansikten, ropar ”intifada, intifada”, ”från floden till havet blir Palestina fritt” och ”Amerika är en terroriststat”. Lokala imamer håller eldiga antisemitiska predikningar. Det här är inte Mellanöstern. Det är i Dearborn, en förort till Detroit, Michigan.


Skärmdump från Wall Street Journal.

Vidare skriver Stalinskij att nästan omedelbart efter den 7 oktober, och långt innan Israel inledde sin backoffensiv i Gaza, firade folk de fruktansvärda händelserna med pro-Hamas demonstrationer och marscher i hela Dearborn.

I huvudrollen för ett evenemang den 10 oktober på Ford Performing Arts Center, uppmanar lokalbefolkningen i Michigan till hurrarop för Hamas-attacken.

Imam Imran Salha från Dearborns islamiska centrum i Detroit berättade för publiken att Israels tidigare handlingar har satt en eld i hjärtat på deras folk som kommer att bränna staten Israel tills den är borta för alltid.

I oktober 2022 fick imamens organisation 150 000 dollar i finansiering från Homeland Security Departments bidragsprogram för antiterrorism. Document skrev om detta i november.

Imam Usama Abdulghani gjorde ingen hemlighet av sitt stöd till Hamas terrordåd vid ett annat möte på Henry Ford-biblioteket, skriver Stalinsky. Abdulghani är en shiamuslimsk forskare som är född i Amerika och utbildad i Iran. Han kallade den 7 oktober för en av Guds dagar och ett mirakel som gick i uppfyllelse.

Imamen beskrev angriparna som hedervärda och sa att de var lejon som försvarade hela nationen inför budbäraren Muhammed:

– The American-born, Iranian-educated Shiite Islamic scholar called Oct. 7 ”one of the days of God” and a ”miracle come true”. He described the attackers as ”honorable”. He said they were ”lions” defending ”the entire nation of Muhammad the messenger.”

Lokal entusiasm för jihad mot Israel och väst sträcker sig bortom firandet av Hamas, skriver Stalinskij vidare. I slutet av december höll Islamic Center of America stora moskén en minnesstund för en Hizbollah-aktivist som dödades i ett israeliskt flygangrepp.

Den 5 januari höll Hadi-institutet, som driver en islamisk Montessori-skola och ungdomscentrum, en ”markering av martyrerna” där de hedrade Quds Force-befälhavaren Qassem Soleimani och Abu Mahdi al-Muhandis, som var biträdande chef för Folkets mobilisering kommittén i Irak.

Båda männen fanns på USA:s lista över utpekade terrorister när de dödades i ett amerikanskt luftangrepp den 3 januari 2020, skriver Stalinsky. Markeringen innehöll poesi och beröm och påståenden om att både Central Intelligence Agency och Mossad låg bakom Islamiska staten.

– The commemoration included poetry and praise, along with claims about ISIS being operated by both the Central Intelligence Agency and the Mossad.

Imam Abdulghani uttryckte sina varmaste gratulationer till ”vår mycket speciella ledare, Imam Khamenei” och förklarade därmed sin trohet till den iranska ayatollah som regelbundet uppmanar till förstörelse av USA:

– Imam Abdulghani used his remarks to express his ”warmest congratulations” to ”our very special leader, Imam Khamenei”—essentially declaring allegiance to the Iranian ayatollah who regularly calls for the destruction of the U.S.

Stalinskij skriver vidare att stödet till terrorism i södra Michigan länge varit ett bekymmer för amerikanska myndigheter som arbetar med terrorismbekämpning.

Efter 9/11 skickade Michigan State Police en rapport till justitiedepartementet som utsåg Dearborn som ett rekryteringsområde och ekonomiskt stödcenter för internationella terroristgrupper, inklusive möjliga sovande celler.

Statspolisen noterade att de flesta av de 28 terroristgrupper som identifierats av utrikesdepartementet var representerade i Michigan. Många nuvarande eller tidigare invånare i Dearborn har dömts för terrorismrelaterade brott de senaste åren.

Dearborns radikala politik komplicerar Bidens väg till omval, skriver Stalinskij. Michigan är en stat som måste vinnas för demokraterna, och det är bekymmer i presidentens kampanjapparat.

Document har tidigare skrivit att Biden har förlorat muslimska väljare över hela landet, och de är rasande på presidenten för hans stöd till Israel.

Det var därför Biden var snabb med att kommentera WSJ-artikeln, trots att han inte nämnde tidningen ett ord. Presidenten har sagt lite om de pågående antisemitiska, ofta våldsamma, marscher över landet som har lett till ett återuppvaknande av judehat i USA som inte har setts sedan andra världskriget. Biden skriver:

”Amerikaner vet att det är fel att skylla på en grupp människor baserat på några få ord.

Det är just detta som kan leda till islamofobi och anti-arabiskt hat, och det ska inte hända medborgarna i Dearborn – eller någon amerikansk stad.

Vi måste fortsätta att fördöma hat i alla dess former.”

http://https://twitter.com/POTUS/status/1754206954715513083?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1754206954715513083%7Ctwgr%5Ee481b7abd381b9e4684ea622c7d5e525fda020d6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2

Dearborns borgmästare Abdullah Hammoud twittrade på fredagen att polisen har ökat säkerheten vid gudstjänstplatser och andra utsatta platser som ett direkt resultat av artikeln i Wall Street Journal.

Kommentaren har lett till en alarmerande ökning av hatisk och islamofobisk retorik på webben riktad mot staden Dearborn, skriver han.

Aktivisten Andy Ngô svarade Hammoud och när vi läser i kommentarsfälten om saken är det många som har samma uppfattning som Ngô. De har problem med islamisk extremism i Dearborn.

”Liksom i Europa har muslimer i USA makt, och de vet hur de ska använda den. Vi hoppas att Amerika vaknar innan det är för sent.

Du har problem med islamisk extremism i din stad, och det är en del av anledningen till att du blev vald. Du förnekar att problemet finns så att islamisterna kan fortsätta organisera sig.”

http://https://twitter.com/MrAndyNgo/status/1754166047475958054?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1754166047475958054%7Ctwgr%5Ee481b7abd381b9e4684ea622c7d5e525fda020d6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.document.no%2F2024%2F02%2F07%2Fwall-street-journal-beskyldes-for-oppfordring-til-muslimhat-i-michigan%2F