Nyheter

Baserat på underrättelseinformation stoppade tullmyndigheterna i Mumbai ett handelsfartyg på väg från Kina till Karachi i Pakistan den 23 januari. Indiska myndigheter inspekterade lasten och hittade bland annat en CNC-maskin (Computer Numerical Control) som kan vara betydelsefull för Pakistans kärn- och ballistiska missilprogram, sa indiska tjänstemän lördagen den 2 mars.

Missilutveckling

Ett team från den indiska försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation bekräftade att CNC:n kan användas för tillverkning av nyckelkomponenter för missilutveckling, och lasten togs i beslag.

CNC-maskiner faller under Wassenaar-fördraget, en internationell vapenkontroll som syftar till att begränsa spridningen av varor med dubbla användningsområden – både civila och militära.

Ytterligare undersökningar avslöjade brister i försändelsens beskrivningar, vilket tyder på en möjlig undanflyktstaktik för att dölja de verkliga mottagarna. Denna incident kommer i kölvattnet av tidigare beslag av militära produkter med dubbla användningsområden.

Inte utrustning för ett kärnkraftsprogram

Pakistan hävdade på söndagen, en dag efter att indiska tjänstemän avslöjat detaljer om beslaget, att fartyget bar ”kommersiella” varor och inte utrustning för ett kärnkraftsprogram. Det pakistanska utrikesdepartementet uppgav att rapporterna om beslaget gav en ”felaktig framställning av fakta”, skriver India Today:

– Det handlar om ett Karachi-företags import av en kommersiell svarv för tillverkning av delar till Pakistans bilindustri. Specifikationerna visar tydligt att det är för rent kommersiellt bruk. Transaktionen är transparent med all relevant dokumentation tillgänglig.

I strid med internationell rätt

– Pakistan fördömer Indiens godtyckliga beslag av handelsvaror. Detta brott mot frihandeln understryker faran med att stater med tvivelaktiga meriter godtyckligt tar på sig polisuppdrag. Sådana handlingar visar också att vissa stater i allt större utsträckning kan bryta internationella normer ostraffat och vidta godtyckliga åtgärder i strid med internationell rätt, heter det i uttalandet från det pakistanska utrikesdepartementet.