Kommentarer

Rochdale har den högsta andelen ensamstående mödrar i nordvästra England. Staden, som hade sin storhetstid på 1800-talet när den var central för Storbritanniens textilproduktion, ligger också bland de 20 procent bästa områdena i England med flest hushåll som bor i kommunala bostäder. Andelen invånare som inte identifierar sig med minst en nationell brittisk identitet ökade från 5,1 procent 2011 till 8,4 procent 2021, enligt Office for National Statistics. Bara drygt varannan invånare i Rochdale är i arbete (då dras eleverna). 2021 var Rochdales invånare 74 procent vita, 3,5 procent svarta och hela 18,5 procent beskriver sig själva som asiatiska. Andelen vita, det vill säga etniska britter, minskar ständigt och det finns all anledning att tro att andelen har minskat ytterligare sedan 2021. Andelen asiater motsvarar andelen som beskriver sig själva som muslimer. Siffrorna är hämtade från The Office for National Statistics.

Detta är bakgrunden till torsdagens jordskredsval av George Galloway, en socialist, Hamas-sympatisör och kritiker av Israel, i den stad som på senare tid är mest känd för ”grooming-gänget”-skandalen, där gäng av muslimska män, mestadels från Pakistan, attackerade varje andra på brittiska, utsatta unga flickor. Skandalen var inte bara att det faktiskt hände, utan att de lokala myndigheterna var medvetna om det i flera år innan åtgärder vidtogs. Av rädsla för att uppfattas som rasistiska blundade polisen för övergreppen tills de inte längre gick att ignorera. Gängen finns fortfarande kvar. 96 män har klassificerats som en potentiell risk för barn i staden och de är fortfarande på fri fot. Ledaren för en av dem, taxichauffören Qari Abdul Rauf, var en av nio män som dömdes för barnvåldtäkt och människohandel 2012, men han bor fortfarande i Storbritannien trots att han fått order om att lämna landet.

Radioaktiv valkampanj

Men tillbaka till valet, som utlöstes av Labours Sir Tony Lloyds död. I en valkampanj som beskrivs som skandalomsusad och ”radioaktiv”, där Labours kandidat förlorade sitt partis stöd för att ha spridit konspirationsteorier om Israels inblandning i massakern den 7 oktober, var kapplöpningen över för Labour och George Galloway hade fritt spelrum. . Tidningen Guardian beskriver det så här:

I vissa delar av Rochdale har varje hus en Galloway-affisch i fönstret. WhatsApp-grupper brinner. Hans flygblad, som bär den palestinska flaggans färger, nämner gropar i vägarna, stadskärnorna och ”grooming-gäng”, men på internet är Galloway tydlig med att kampen handlar om ett tema: ”en folkomröstning om Gaza”.

Labour hade redan blödde väljare från stadens muslimska gemenskap innan skandalen, där Azhar Ali stängdes av för att ha sagt att Israel låg bakom massakern den 7 oktober. Galloway representerar partiet The Workers Party of Britain, som han själv var med och grundade 2019. Partiet är ett socialistiskt protestparti som vill fånga Labour-väljare som är desillusionerade över den riktning som Keir Starmer har valt. Ett viktigt tema är Mellanöstern och speciellt Israel/Palestina, ett tema som överskuggar precis allt annat bland Rochdales muslimska befolkning. Och efter valsegern, där Galloway fick nästan 40 procent av rösterna, tydligen också med andra till vänster, var han tydlig:

”Keir Starmer, det här är för Gaza,” sa Galloway:

”Du kommer att betala ett högt pris för den roll du har spelat för att möjliggöra, uppmuntra och täcka upp för den katastrof som för närvarande pågår i det ockuperade Gaza, på Gazaremsan.”
Galloways team hade 200 frivilliga, som delade ut klistermärken med den palestinska flaggan i skolor i Rochdale, enligt Farrukh Haroon, en av volontärerna. Vi har sett i flera brittiska storstäder att frågan har upprört både muslimer och vad vi kan kalla den yttersta vänstern, med tiotusentals demonstranter som bär palestinska flaggor varje helg sedan oktober. Flera hundra har gripits för att ha spridit antisemitiska budskap. För några veckor sedan lyste Big Ben upp med den palestinska flaggan, utan några konsekvenser för gärningsmännen än så länge.

Huvudvärk för Starmer

Att valet av Galloway är en huvudvärk för Starmer och Labour är en underdrift. Labour har traditionellt sett varit muslimernas parti. Det kan låta som en konspiration, men det är ändå en teori som man kan fundera på: En del av anledningen till att Labour har velat ha hög invandring från MENA-länderna är att de har importerat lojala väljare. Men Labour har också haft problem med antisemitism och här har Starmer varit tydlig (i motsats till Piers Corbyn, som trots allt är Palestinavän). Priset för att stå upp mot antisemitism kan i slutändan innebära valnederlag vid nästa parlamentsval, som måste äga rum i januari nästa år. Labour kommer sannolikt att vinna, men om kriget i Gaza fortsätter balanserar Labour på knivseggen – de kommer att behöva kritisera Israel mer för att tillfredsställa sina muslimska väljare, och riskerar att anklagas för att stödja Hamas av judiska och Israel-vänliga Labour-medlemmar , eller hålla sig till den linje de valt och riskera att Galloways lilla protestparti får fler röster?

Det konservativa partiet brottas med sina egna problem. Nigel Farage och reformpartiet äter också mer och mer av sina väljare. Tories har misslyckats med att fånga väljarnas oro över ökad invandring och de utmaningar som ett mångkulturellt samhälle för med sig, som blir allt mer uppenbara. Reform, som inte leds av Farage utan av den något mer anonyme Richard Tice, fick hela 11 procent i opinionsmätningarna i januari.

Vad som händer sedan är inte skrivet i sten, men det verkar som att förändrad demografi kommer att spela en stor roll. Och förändringarna verkar inte ha stabiliserats. I denna mening ger Rochdale en ledtråd om vad som ligger på korten för Storbritannien som helhet. År 2050 kommer Storbritanniens muslimska befolkning att utgöra cirka 17 procent, en tredubbling av dagens siffra, enligt en studie. Vi kommer att se ökningen över hela Europa, och det kommer att ske även utan ökad invandring, på grund av muslimernas högre fertilitetstal.

Laurence Fox, ledare för The Reclaim Party och tidigare skådespelare, skriver träffande på X:

Detta kommer att bli ett problem för Storbritannien. Om brittiska väljare väljer en förkämpe för den palestinska saken, betyder det att deras intressen inte ligger hos Storbritannien, landets gropar eller dålig offentlig försörjning, utan snarare hos medlemmarna i deras egen religion. Till skillnad från länder har religioner inga gränser. Den exponentiella islamiseringen av Storbritannien är nu tydlig för alla att se.
Mörk dag för det judiska samfundet

Debatten i Storbritannien de senaste veckorna har handlat om invandring och konsekvenserna av invandring i olika former. Oavsett om det är hot mot parlamentsledamöter som stöder Israel, vilket har lett till att parlamentet måste betala för säkerhetsvakter, trycket på bostadsmarknaden (i London går hälften av kommunbostäderna till personer som inte är födda i landet) och friheten att tal (läraren i Batley som visade en teckning av Muhammed för tre år sedan, lever fortfarande gömt och har skaffat sig en ny identitet), blir det allt svårare att hålla med Londons borgmästare Sadiq Khan, som hela tiden hävdar att mångfald är en styrka.

Galloways valseger är en ”mörk dag för det judiska samfundet i detta land, och för brittisk politik i allmänhet. Vi anser att han borde behandlas som en paria av alla parlamentariker, säger brittiska judars deputerade. Frågan är om Galloway och de värderingar han och hans muslimska allierade står för kan ignoreras när de bara verkar öka i antal under de kommande åren.