Ur flödet/i korthet

Kaliforniens massiva budgetunderskott, guvernörens misslyckade program för hemlösa, en försvagad allmän säkerhet och Newsoms fokus på att kampanja för demokrater i andra delstater är några av anledningarna till att väljarna bör stödja att han ställs inför riksrätt och avsätts.

En grupp republikaner inblandade i det misslyckade försöket att avsätta guvernör Gavin Newsom 2021 meddelade på måndagen att de planerar ett nytt försök att avsätta honom från ämbetet.

Detta försök anses osannolikt att lyckas och kommer att kräva mer än 1,3 miljoner giltiga namnunderskrifter för att kvalificera sig till valet, skriver liberala Los Angeles Times.

Rescue California, som kampanjade till stöd för 2021 års försök att avsätta Newsom, är en ledande förespråkare även för det nya försöket, sa kampanjchefen Anne Dunsmore. Dunsmore sa att gruppen planerade att leverera dokumenten till Newsoms kontor på måndag, vilket först rapporterades av Politico.

Hon pekade på Kaliforniens massiva budgetunderskott och vad hon beskrev som Newsoms fokus på att kampanja för demokrater i andra stater som skäl till varför väljarna bör stödja riksrätt:

– Det är inte en bra tid för honom att gå i pension, sa Dunsmore. Men om han ska backa så sparkar vi ut honom.

She pointed to California’s massive budget deficit and what she described as Newsom’s focus on campaigning for Democrats in other states as reasons why voters should back the recall.

– It’s not a good time for him to check out, Dunsmore said. But if he’s going to check out, we’ll kick him out.

Newsom har uppskattat statens budgetunderskott till 37,9 miljarder dollar. Men byrån som ger finansiell och politisk rådgivning till delstatsförsamlingen släppte en uppdaterad uppskattning denna månad som tyder på att underskottet är mer än det dubbla.

Rescue Californias andra skäl för riksrätt är att guvernören höll skolor stängda längre än nödvändigt under pandemin, spenderade miljarder på misslyckade program för hemlösa och undergrävde den allmänna säkerheten.

Newsom avfärdade det senaste riksrättsförsöket som ett stunt från republikanernas sida för att avleda uppmärksamheten från deras impopulära strävan att begränsa abort och stödja tidigare president Trumps försök att återvända till Vita huset.

– Trump-republikanerna startar ännu en slösaktig riksrättskampanj för att distrahera oss från den existentiella kampen för demokrati och reproduktiv frihet, sa Newsom på X.

– Vi kommer att besegra dem.

Guvernören har samlat in pengar till demokrater i andra delstater inför valet i november och aktivt kampanjat för president Bidens omval, skriver LA Times. På söndagen återvände han från Washington där han deltog i ett möte med presidenten och andra guvernörer och han deltog även i nationella tv-intervjuer som en anhängare av Biden-kampanjen.

Det nya riksrättsförsöket kommer att vara bland mer än ett halvdussin försök att avsätta Newsom sedan han tillträdde i januari 2019. Alla utom kampanjen 2021 misslyckades med att kvalificera sig för den statliga omröstningen.

Vid den tiden använde Rescue California Newsoms beslut att delta i en middag på French Laundry i Napa Valley den 6 november 2020, som ett exempel på hyckleri från en guvernör som vid tiden för covid-19-pandemin rådde kaliforniabor att undvika sammankomster inomhus med andra hushåll.

Kaliforniens vallag kräver att riksrättssökande samlar in giltiga underskrifter från minst tolv procent av det totala antalet registrerade väljare som deltog i det senaste guvernörsvalet för att tvinga fram ett statligt val. De har 160 dagar på sig att samla in underskrifterna.

Framväxten av den högerkonservative Larry Elder som ersättningskandidat bidrog till att stärka Newsoms kampanj för att stanna kvar i ämbetet, fortsätter LA Times.

Slutresultatet visade att 61,9 procent  av väljarna avvisade riksrättsförklaringen, medan 38,1 procent stödde initiativet att ta Newsom från ämbetet 2021.

– The emergence of right-wing conservative Larry Elder as a replacement candidate helped boost Newsom’s campaign to remain in office.

– Final results showed 61.9% of voters rejected the recall, while 38.1% backed the effort to remove Newsom from office in September 2021.

Det var Los Angeles Times som stämplade Larry Elder som ”den vita överhöghetens svarta ansikte”.

Dunsmore sa att riksrättskampanjen behöver färre underskrifter för att kvalificera sig till valet denna  gång. De behöver inte börja om och kan använda de resurser de byggde upp förra gången:

– Vi behöver inte starta om det alls, sa hon. Vi får faktiskt använda de resurser som vi byggde upp under en tidsperiod förra gången. Vi behöver inte spendera så mycket pengar.

– We don’t have to restart it at all, she said. We actually get to use the resources that we built up over a period of time last time. We don’t have to spend as much money.

En talesperson för Newsom sa att guvernören och hans team tar det nya initiativet på allvar. Newsom rapporterade 11,8 miljoner dollar i kontanter på sitt statliga kontorskonto. Statligt valda tjänstemän som är mål för riksrättskampanjer kan samla in pengar för att bekämpa försöket utan att vara föremål för normala bidragsgränser för Kalifornien.

Newsom tog genast tillfället i akt att samla in pengar. I måndags skickade guvernörens kontor ut ett e-postmeddelande där han bad sina anhängare att donera för att hjälpa honom att besegra riksrättsanklagelserna och för att förhindra en antivetenskaplig, anti-kvinnlig och högerextrem konspirationsteoretiker från att bli guvernör i Kalifornien:

– Dessa Trump-republikaner riktar sig till guvernör Newsom för att han är där ute för att försvara demokratin och kämpa för omvalet av Joe Biden och Kamala Harris, sa Newsoms talesman Nathan Click. Han kommer inte att bli distraherad från den kampen. Demokratin står på spel, och han kommer att fortsätta kämpa.

– These Trump Republicans are targeting Gov. Newsom because he is out there defending democracy and fighting for the reelection of Joe Biden and Kamala Harris, said Nathan Click, a spokesperson for Newsom, in a statement. He’s not going to be distracted from that fight. Democracy’s on the ballot, and he’s going to keep fighting.

Larry Elder berömmer ansträngningen att avsätta guvernör Gavin Newsom, men vid det här laget tror han inte att han kommer att utmana Newsom.