Kommentarer

Det säger vänsterförfattaren och journalisten Batya Ungar-Sargon under en intervju i Steve Bannons War Room.
Ungar-Sargon, som är opinionsredaktör på Newsweek – har kommit ut som Trump-anhängare och förklarar varför i en bok hon har på trappan. Titeln är: Second Class: How the Elites Betrayed America’s Working Men and Women (Andra klass: Hur eliten förrådde Amerikas arbetande män och kvinnor).

Boken bygger på resor, som hon har gjort runt om i USA för att prata med vanliga människor. Och hon har konstaterat att de för det mesta tycker likadant – oavsett om de röstar demokratiskt eller republikanskt.

Den ”splittring” som media pratar så mycket om, är ett elitfenomen – något för de välbeställda och välsituerade, som inte har något annat att engagera sig i.

Enligt Ungar-Sargon är Trump talesman för den arbetande befolkningen, och det är anledningen till att eliten i New England och Kalifornien fruktar och hatar honom och vill ha honom oskadliggjord med alla medel.

Det är helt fel att kalla Trump för höger. Han är som en New Deal-demokrat, säger hon – med en underförstådd hänvisning till Franklin Delano Roosevelts regering från 1933 till 1945, som lade grundstenen till den senare välfärdsstaten.

”För demokrater och vänsterorienterade”, säger Ungar-Sargon, ”är Trump en extremist, men för Trump-anhängare är han en moderat. Hans syn på abort […] var demokraternas syn fram till 90-talet. Hans syn på immigration – att massinvandring är klasskamp mot arbetarklassen. Det var demokraternas synsätt fram till 1990-talet. [—] Du kommer ihåg att Trump är för de svarta. Han appellerar till svarta väljare. Han stöder homosexuella. Jag hör det hela tiden från hans anhängare, och de älskar honom för det. [Trump] är vad demokraterna en gång var, och nu är det där MAGA är. Och jag säger det med mycket kärlek och respekt.”

Steve Bannon frågar:

”Och det säger du som är vänsterorienterad… Hur kan det vara så? Demokraterna säger hela tiden att de är ett arbetarklassparti.”

Batya Ungar-Sargon förklarar:

”Nej, det är totalt nonsens. Demokraterna är partiet för de universitetsutbildade eliterna och de fattiga välfärdsklienterna. Så hela partiets politik handlar antingen om att muta de rika eller att ge något till de fattiga. Det fungerar inte. Människor i mitten – hårt arbetande människor – var inte representerade av något parti, förrän Trump kom. Och så kom Trump och sa: Vänta nu ett ögonblick. Varför finns det ingen som företräder den hårt arbetande amerikanen?

Det jag gjorde i samband med den här boken var att resa runt i landet och intervjua arbetarklassamerikaner. Och jag ska säga dig något: Oavsett om de röstar demokratiskt eller republikanskt, om de är vänster eller konservativa, så delar de alla samma åsikter. I verkligheten talar inget av parterna om det som är viktigt för dem. I stort sett är de alla överens i de viktigaste frågorna. Polariseringen är helt och hållet ett elitfenomen.”

Les også