Ur flödet/i korthet

Kriget mellan Ryssland och Ukraina tycks ha utvidgat sig till att även äga rum på andra staters territorium. Ukrainska specialstyrkor påstås nu verka i Sudan, där de bland annat ska ha utfört attacker mot den ryska Wagnergruppen.

Den ukrainska tidningen Kyiv Post publicerade i början av februari en video, där ukrainska specialstyrkor ses förhöra ryska krigsfångar – i Sudan. Specialstyrkorna bar emblemet tillhörande den så kallade Timur-enheten, som är underställd Ukrainas militära underrättelsetjänst, Main Directorate of Intelligence at the Ministry of Defence (HUR). I videon genomför den ukrainska styrkan ett genomsök av ett militärt fordon, där man kan se en död soldat iförd en uniform med Wagnergruppens emblem. Videon kan ses här.

Wagnergruppen är en specialstyrka bestående av legosoldater som bland annat strider för Ryssland i Ukraina. Enligt en Wagner-soldat som uttalar sig i videon, finns omkring etthundra Wagner-soldater även på plats i Sudan, där de stödjer krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo, mer känd som Hemetti. Hemetti leder den sudanesiska Rapid Support Forces (RSF-milisen), som strider med landets militär om makten i Sudan och som anklagas för såväl massakrer som massvåldtäkter i bland annat Darfurregionen.

Ryska vapen mot sudanesiskt guld
Hemetti har starkt militärt stöd i sin kamp om makten över Sudan. Under 2022 avslöjade exempelvis CNN att RSF-milisen under flera år fått militärt stöd från Ryssland, i utbyte mot att Ryssland har fått tillgång till de sudanesiska guldfyndigheter som RSF kontrollerar. En stor del av detta ryska militära stöd ska ha förmedlats via rebelledaren Khalifa Haftar i Libyen, som även han anlitar Wagnergruppen. Detta har bekräftats av FN:s särskilda sändebud i Sudan, Volker Perthes. Hemetti och RSF har även stöd av Förenade Arabemiraten, eftersom RSF kämpar på deras sida i kriget i Jemen.

Sudan är Afrikas tredje största guldproducent och guld därifrån tros vara ett viktigt bidrag till den ryska krigsekonomin. Ett av målen för de ukrainska specialstyrkorna kan därför vara att stoppa flödet av guld från de sudanesiska gruvorna till Ryssland. Men även den symboliska effekten av att attackera ryska legosoldater i Afrika kan anses vara stor.

Zelenskyj initierade samarbete
HUR:s ledare Kyrylo Budanov sa i maj förra året att Ukraina skulle ”förgöra ryska krigsförbrytare över hela världen, var de än befinner sig”. I september 2023 möttes sedan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och representanten för Sudans militärregim, generalen Abdel Fattah al-Burhan, på Shannon Airport på Irland. Syftet var att diskutera ”verksamheten hos rysk-finansierade väpnade grupper”, vilket Irish Times rapporterade om.

”Vi diskuterade gemensamma säkerhetsutmaningar, nämligen aktiviteterna för illegala väpnade grupper som finansieras av Ryssland. [—] Jag bjöd in honom att stödja initiativet Grain From Ukraine och delta i årets toppmöte. Vi övervägde möjliga plattformar för att intensifiera samarbetet mellan Ukraina och afrikanska länder”, skrev Zelenskyj i ett inägg på X.

 

Enligt Kyiv Post har de ukrainska specialstyrkorna varit i Sudan sedan sommaren 2023, och de ska bland annat ha utfört drönanattacker mot Wagnersoldater. Journalistnätverket Bellingcat har verifierat att videon är från Sudan, men man har inte kunnat bevisa att soldaterna är ukrainare.

Utbildade av CIA
I februari avslöjade New York Times att amerikanska CIA har haft ett nära samarbete med ukrainsk underrättelsetjänst. Samarbetet ska ha pågått sedan 2015, och bland annat inneburit att USA finansierat underjordiska kommandocentraler i Ukraina och ett nätverk av tolv hemliga baser vid gränsen till Ryssland. Genom detta samarbete ska Ukraina ha förvandlats till ”en av Washingtons viktigaste underrättelsepartners mot Kreml idag”.

The listening post in the Ukrainian forest is part of a C.I.A.-supported network of spy bases constructed in the past eight years that includes 12 secret locations along the Russian border. Before the war, the Ukrainians proved themselves to the Americans by collecting intercepts that helped prove Russia’s involvement in the 2014 downing of a commercial jetliner, Malaysia Airlines Flight 17. The Ukrainians also helped the Americans go after the Russian operatives who meddled in the 2016 U.S. presidential election.

Around 2016, the C.I.A. began training an elite Ukrainian commando force — known as Unit 2245 — which captured Russian drones and communications gear so that C.I.A. technicians could reverse-engineer them and crack Moscow’s encryption systems. (One officer in the unit was Kyrylo Budanov, now the general leading Ukraine’s military intelligence.)

And the C.I.A. also helped train a new generation of Ukrainian spies who operated inside Russia, across Europe, and in Cuba and other places where the Russians have a large presence.

Posteringen i den ukrainska skogen är en del av ett C.I.A.-stött nätverk av spionbaser som byggts under de senaste åtta åren och som inkluderar 12 hemliga platser längs den ryska gränsen. Före kriget bevisade ukrainarna sig för amerikanerna genom att samla in avlyssningar som hjälpte till att bevisa Rysslands inblandning i nedskjutningen av en kommersiell jetliner 2014, Malaysia Airlines Flight 17. Ukrainarna hjälpte också amerikanerna att gå efter de ryska agenterna som blandade sig i 2016 års U.S.A. presidentval.

Omkring 2016 har C.I.A. började träna en ukrainsk elitstyrka – känd som Unit 2245 – som fångade ryska drönare och kommunikationsutrustning så att C.I.A. tekniker kunde deschiffrera dem och knäcka Moskvas krypteringssystem. (En officer i enheten var Kyrylo Budanov, nu generalen som leder Ukrainas militära underrättelsetjänst.)

Och C.I.A. hjälpte också till att utbilda en ny generation ukrainska spioner som opererade i Ryssland, över hela Europa och på Kuba och andra platser där ryssarna har en stor närvaro.

Enligt NYT ska alltså CIA ha tränat ukrainska specialstyrkor i den så kallade Unit 2245, och utbildat ukrainska spioner för att verka i länder där Ryssland finns närvarande. En av Unit 2245:s officerare var just den ovan nämnde Kyrylo Budanov som nu leder HUR och som har angett att ukrainska styrkor ska förfölja ryska styrkor över hela världen. Det är dock oklart om det är de soldater som fått amerikansk träning som nu agerar i Sudan. Budanov spås nu kunna efterträda den av Zelenskyj avsatte Oleksii Reznikov på posten som Ukrainas försvarsminister.

Ett blodigt inbördeskrig
Hemetti och RSF är idag en av parterna i det blodiga inbördeskrig som nu rasar i Sudan. Motparten är landets arméchef, general Abdel Fattah al-Burhan, som även representerade Sudan i det möte med Zelenskyj som beskrivits ovan. Hemetti och al-Burhan var bägge medlemmar i den militärjunta som tog makten i Sudan 2021, men hamnade gradvis i konflikt med varandra och under 2023 övergick konflikten i ett fullskaligt krig. Enligt World Food Program (WFP) har tio miljoner sudaneser drivits på flykt och svält har drabbat majoriteten av befolkningen. Utländska ambassader, sjukhus, fabriker och banker har plundrats och kyrkor, butiker och hjälporganisationer har vandaliserats.

I oktober avslöjades att svenska ambassaden i Sudan betalat runt åtta miljoner kronor till det sudanesiska säkerhetsbolaget Shield Protective Solutions mellan januari 2021 och maj 2023. En av bolagets ägare är bror till ledaren för RSF och man misstänker därför att svenska skattepengar hjälpt till att bekosta milisens verksamhet.

Redan i november 2023 angav Kyiv Post att man mottagit två videor som visade att ukrainska specialstyrkor opererade i Sudan. Om dessa sammanlagt tre videor, som uppenbarligen kommer från Ukrainas militära underrättelsetjänst, är äkta eller en del av Ukrainas propagandakrig mot Ryssland går inte att avgöra med säkerhet. Detsamma gäller information som förmedlas av Kyiv Post.

Les også