Nyheter

Zelenskyj säger i en intervju med Washington Post att utan de 60 miljarder dollar som har fastnat i kongressen kommer Ukraina inte att kunna hålla frontlinjen och måste börja dra sig tillbaka.

Det finns inga utsikter att pengarna kommer snart och det vet Zelenskyj. Men åtgärden kan syfta till att sätta press på republikanerna om Ukraina ändå vet att de måste dra sig ur.

– Om vi ​​inte får stöd från USA betyder det att vi inte har något luftförsvar, inga Patriot-missiler, inga störsändare för elektronisk krigföring och inga 155-millimeters artillerigranater, säger han till Washington Post i en intervju som publicerades på fredagskvällen.

– Det betyder att vi kommer att retirera, dra oss tillbaka, steg för steg. Vi försöker hitta ett sätt att inte dra oss tillbaka.

Ett stort amerikanskt hjälppaket till Ukraina har kört fast i kongressen. Republikanerna har vägrat att godkänna det nya hjälppaketet tills en överenskommelse nåtts om nya säkerhetsåtgärder längs USA:s gräns mot Mexiko.

Biståndspaketet kommer att ligga på cirka 60 miljarder dollar.

Förra veckan var USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i Kiev. Där upprepade han löftena om att paketet skulle komma fram.

– Ur vårt perspektiv har vi stor tilltro till att vi ska få det här gjort. Vi kommer att få fram det här stödet till Ukraina, sa Sullivan till pressen i Kiev. (NTB)