Kommentarer

Medan amerikanerna nu måste betala upp till 40 procent. mer för sina dagliga förnödenheter än när Donald Trump var president, och lågprisbutiker stänger eftersom de demokratiska makthavarna vägrar att vidta åtgärder mot de skenande butiksstölderna, finns det indikationer på att även religion kommer att spela en avgörande roll i det kommande presidentvalet.

Trump verkar ha anat åt vilket håll vinden blåser och har precis presenterat en bibelutgåva, som förutom de heliga texterna även innehåller en rad ikoniska, sekulära dokument som exempelvis USA:s självständighetsförklaring. Den säljs för 60 dollar och förväntas ge ett betydande tillskott till Trumps kampanjkassa.

Trump försöker helt klart vädja till kristna väljare, medan Biden gör tvärtom, bland annat genom att göra om påskdagen – årets viktigaste dag för kristna – till en högtid för transpersoner. Och för att det inte ska råda någon tvekan om hans ideologiska ställning har han just ändrat sin politik gentemot Israel.

Direkt efter Hamas attack den 7 oktober stödde han Israels önskan att totalt eliminera terrorrörelsen, men för några dagar sedan ändrade han kurs och kräver nu att den judiska staten upphör med fientligheterna och låter Hamas överleva. Hans påstående är att en sådan vapenvila kommer att göra det lättare att nå en fredlig lösning på konflikten och säkra frigivningen av de omkring 130 israeler som fortfarande hålls som gisslan av Hamas.

Bidens kursändring kommer givetvis att få motsatt effekt. Ju mer Biden tar avstånd från Israel, desto mindre incitament för Hamas att upphöra med sina attacker och släppa gisslan. I själva verket repeterar Biden nu Hamas krav på en omedelbar vapenvila som ett villkor för frigivningen av gisslan – och det utan någon någon som helst garanti för att Hamas kommer att respektera ett avtal.

Och för att undvika alla former av tvivel, avstod USA från att rösta om förra månadens resolution 1728 från FN:s säkerhetsråd, som krävde vapenvila, men utan att nämna gisslan. Bidens beslut att inte lägga sitt veto innebar att resolutionen mot Israel gick igenom.

Få seriösa observatörer tvivlar på att hans nya politik härrör från rädsla för att han ska förlora de 200 000 arabiska och muslimska rösterna i Michigan och Minnesota, vilket, liksom hans egen rabiata vänster, kan bli avgörande för hans omval. Men vad han kan vinna med muslimerna och det vakna segmentet kan komma att kosta honom dyrt bland amerikanska kristna och judar som mest stödjer Israel.

En av USA:s mest uppmärksammade judiska kommentatorer, tidigare juridikprofessorn Alan Dershowitz, som röstade på Biden 2020, har fått nog av Bidens anti-israeliska politik. På Fox News anklagar han Biden-administrationen för att förråda Israel: ”Om Israel förlorar kommer Hamas att fortsätta, oavsett hur många som dör i Gaza”, säger han och fortsätter: ”Så Biden-administrationen förråder inte bara Israel, de förråder fredsprocessen. Det bidrar till en fortsättning av Hamas krig. Jag måste säga er, att om Joe Biden hade hållit fast vid sitt ursprungliga uttalande om stöd för Israel, skulle detta krig ha varit över och varje gisslan skulle ha släppts.”

Enligt Dershowitz är det nu Bidens policy att kriget ska sluta oavgjort och inte med en israelisk seger. Han säger vid samma tillfälle att Biden har tappat hans stöd – utan att säga vem han nu kommer att rösta på.

Samma invändning bör ha infunnit sig hos många av de judar som traditionellt har röstat demokratiskt, och för flera kristna, som kanske inte gillar Donald Trumps façon, men som är urlessa på Bidens svassande för islam och extremvänstern.

Les også