Nyheter

I fredags beslutade Israel att stänga sin ambassad i Stockholm. Konflikten med Iran och oro för hämndattacker är några av skälen.

Det bekräftar ambassaden för Aftonbladet.

”Vi är oroliga för att det kan komma attacker. Det är därför vi håller stängt”, säger ambassadpersonal.

Israel har enligt uppgift stängt 30 ambassader på grund av rädsla för hämndattacker till följd av det pågående försvarskriget mot Hamas. Nu följer den israeliska ambassaden sin regerings uppmaning att stänga ambassaden.

Konflikten med Iran är inte det enda skälet. Ett annat skäl är att de sista dagarna av Ramadan, som firas stort av Oslo kommunfullmäktige, NRK och norska kyrkor, närmar sig, vilket de också tror kan utgöra en risk för ambassaden.

Anledningen till rädslan för hämndattacker är måndagens attack mot Irans ambassadbyggnad i Syrien.

16 personer dödades i attacken, enligt det brittiska Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR). Bland de dödade fanns sju medlemmar av Irans mäktiga revolutionsgarde. Under deras begravning idag ropades slagord mot Israel, enligt NTB-AFP-AP.

– Död åt Israel! Död åt Amerika!” skanderade tusentals demonstranter som följde de dödas kistor när de kördes genom gatorna.

– Den sionistiska regimen kan inte undkomma konsekvenserna av den skada den har gjort, sade revolutionsgardets ledare Hossein Salami i ett tal vid begravningen.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!