Nyheter

Kvinde, kend din krop är en handbok om kvinnokroppen, utgiven första gången på danska 1975. Boken anses vara en feministisk klassiker och har sålt många exemplar.

Jyllands-Posten  och DR rapporterar att det nästa år kommer en jubileumsupplaga av den med anledning av 50-årsjubileet av bokens första utgivning på danska.

På 1970-talet fanns det dock bara två kön. Sedan dess påstås det ha blivit många kön. Redaktionen vill därför nu ta in en utökad term för kvinnor som även omfattar personer födda med penis.

I den kommande upplagan av handboken kommer chefredaktör Kir S. Thomsen att skapa en upplaga som kommer att skilja sig fundamentalt från de tidigare versionerna.

Thomsen säger att personer med en penis som identifierar sig som kvinnor, till exempel transpersoner, ”inte ska uteslutas från denna gemenskap av kvinnor som vi försöker skapa”.

Beslutet att inkludera personer med penis i Kvinde, kend din krop har dock skapat debatt både på deras Facebook-sida och bland opinionsbildare.

Kir S. Thomsen förklarar valet i Jyllands-Postens nyhetspodcast:

”Det ideala scenariot för mig är att kroppen inte behöver vara könsbestämd, så oavsett vilken kropp du har måste du faktiskt definiera vilket kön du är. När man säger så här om biologiska kvinnor och biologiska män så pekar man tillbaka på en sorts biologisk existentialism, som om vi är biologiskt betingade på det sättet. Människor kommer med många olika könsegenskaper, med många olika kromosomsammansättningar. Intersexpersoner utgör cirka två procent av befolkningen. Lika många är rödhåriga”, hävdar Thomsen.

Thomsen vill inkludera ”andra som också har en feminiserad kropp eller identifierar sig som kvinnor, så att det inte bara är en bok för cis-kvinnor, utan att någon som jag, som är icke-binär men med en feminiserad kropp, också kan spegla sig själv i denna bok”.

Detta är viktigt ”eftersom det också finns vissa krafter i samhället och i världen som just nu försöker motarbeta denna mångfald och inkludering, som vi gärna vill främja i den nya upplagan”.