Ur flödet/i korthet

Det mesta som skrivs om kriget i Ukraina handlar om de krigförande parternas militära styrka, deras lager av krut, kulor, missiler, stridsvagnar och så vidare. Vi hör inte så mycket om krigets ekonomiska konsekvenser, men det är förmodligen lika intressant som det militära.

Den ryske ekonomen Konstantin Samoilov, som lever i exil i Tasjkent, har nyligen tecknat en dyster bild av Rysslands ekonomiska framtid i krigets skugga.

Ett av huvudproblemen är att Ryssland saknar arbetskraft. Det finns framför allt tre skäl till detta: krigsmobiliseringen, emigrationen och det militärindustriella komplexet.

Ingen vet exakt hur många ryska män som har blivit inkallade eller ens har inställt sig vid fronten. Den officiella siffran är 350 000, men Samoilov menar att siffran är betydligt högre – kanske upp till en miljon. Många av dessa är antingen döda eller har skadats så allvarligt i kriget att de inte kommer att kunna ha ett normalt arbete.

Förmodligen har tre miljoner män emigrerat för att slippa militärtjänst och Samoilov räknar med att migrationen kommer att ta fart – bland annat eftersom kvinnor också har börjat emigrera.

Den tredje orsaken till bristen på arbetskraft är det militärindustriella komplexet, som lockar många eftersom lönerna är mycket högre än i den civila sektorn. Pengar är inget problem, eftersom Putinregimens första prioritet är att producera ammunition och annat krigsmateriel – till varje pris. Militärindustrin är som en dammsugare som suger saft och kraft ur allt annat, och enligt Samoilov kommer kriget därför att lamslå den civila ekonomin – med resultatet att ryssarna blir fattigare och fattigare.

Prioriteringen av den militära industrin innebär också att det inte finns någon arbetskraft för att underhålla eller reparera Rysslands offentliga infrastruktur – el, kraftverk, järnvägar och liknande. Vi kommer också, säger Samoilov, att se många ryska flygkrascher eftersom erfarna piloter föredrar att arbeta i Kina för bättre löner.

Flera västerländska bedömare anser att den ryska ekonomin går bra, men det beror på att de litar på de officiella ryska siffrorna. Verkligheten är en helt annan.

Om Samoilovs dystra prognoser stämmer, står Ryssland inför en historisk deroute, som bland annat innebär att landets nuvarande befolkning på omkring 140 miljoner kommer att krympa till 67 miljoner i slutet av seklet.

Det kanske inte är bättre i Ukraina, men det är en klen tröst att två länder ödelägger varandra.

Les også