Kommentarer

Slutet på woke har förutspåtts så många gånger att det är lätt att sucka i förtvivlan när man hör det proklameras. Men kan det verkligen hända den här gången? Är förnuftet på väg att återuppstå?

Denna fråga ställs av Patrick West i Spiked. Han hänvisar bland annat till helgens ledare i Sunday Telegraph som triumferande deklarerade: ”Tidvattnet är äntligen emot genusextremisterna”.

Storbritanniens jämställdhetsminister Kemi Badenoch fick beröm för hennes ansträngningar att ge skolor tydligare riktlinjer för hur de kan stå emot kraven från radikala transaktivister. Föräldrar återtar kontrollen över sina barn. Rekommendationerna från Cass Review accepteras, och pubertetsblockerare kommer inte längre rutinmässigt att ordineras av NHS.

Regeringen håller för närvarande ett samråd om att uppdatera NHS-konstitutionen för England, vilket kommer att neka biologiska män tillgång till kvinnoavdelningar. Slutsatsen:

Genusextremisterna befinner sig helt klart på reträtt, och deras dogmer utsätts äntligen för ordentlig evidensbaserad granskning. Politiker har börjat dra tillbaka sitt tidigare oreflekterade stöd för en politik som var direkt skadlig.

Kathleen Stock skrev i The Times  förra veckan att en vän till henne som undervisar på en berömd nordamerikansk högskola för liberal arts, full av coola och rika barn, säger ”att eleverna här är ’så trötta’ på krånglet med pronomen, och himlar med ögonen varje gång personalen försöker introducera dessa i klassrummet”. Men Stock varnar ändå för att ideologin är förankrad i organisationerna.

Även Black Lives Matter har fallit i onåd, och färre fotbollsspelare står på knä. Samtidigt är Sports England och Arts Council på väg att överge Stonewalls ”mångfaldsplan”. Stonewalls fall från nåden har uppfattats som ett symptom på ett större paradigmskifte i förhållande till transideologin. Cass Review är ett tecken på ett uppror mot det som har puttrat ett tag.

Tanken att woke-galenskapen håller på att dö ut kan mycket väl vara ett fall av önsketänkande.

Går vi mot en post-woke värld? Tja, jag tvivlar på det, och Norge och Sverige kommer nog att stå längst bak i kön.

Ungdomen är vårt hopp. De gillar inte att bli tillsagda vad de ska tänka och är ännu inte tillräckligt hjärntvättade för att svälja helt idiotiska idéer. Detta får mig att minnas min egen studenttid.

Vi tror att vår generation var ganska rebellisk. Vi lyssnade på punk, jag minns att min mamma blev chockad när hon kom hem från jobbet och jag som 12-åring spelade Kjøtt för fullt:

Nå vil jeg ikke leke med teitinger merNå skal jeg sladre til pappaOm at mamma driver hor mens han er på kontorDet er en orgie på gang nedi trappa

Nu vill jag inte leka med leksaker längre
Nu ska jag skvallra till pappa
Om att mamma horar medan han är på kontoret
Det pågår en orgie på nedervåningen

Att höra de fyrtio år gamla texterna är intressant, för vi har faktiskt blivit utsatta för kloning, mentalt, och de som har gjort motstånd har fått betala priset.

Jeg er pappas egen bror jeg har ingen kjønnslig morJeg er pappas blåkopi høyreist arisk rank og friJeg er ferdig obdusert ferdig gjennom analysertFir’ogtjue kjønnshormoner treogførti kromosomer

Jag är min pappas egen bror, jag har ingen köttslig mamma
Jag är pappas blåkopia högrest arisk rank och fri
Jag har färdigobducerad, färdig och genomanalyserad
Tjugofyra könshormoner fyrtiotre kromosomer

Vi diskuterade en gång på Studentersamfundet i Trondhjem på 90-talet vad våra barn skulle hitta på för att chocka oss. Vissa förutspådde att våra barn skulle vara superenkla strävare, bara för att irritera oss. Någon sa (om det var jag minns jag inte) att det kanske blir på modet att amputera kroppsdelar?

Nu är detta verklighet, och det värsta är att det firas och promotas som en framgång, en befrielse. Föreningen Fri har tidigare sagt att eunucker ska bli en accepterad könsidentitet.

Konstiga idéer kan spridas genom förslag, grupptryck och viljan att tillhöra.

Vi måste lära våra ättlingar att ignorera grupptryck och fokusera på sanningar. Idag måste allt förändras och reformeras, även det som faktiskt fungerar. Socialisterna kallar detta framsteg. Men resultaten är oftast de totala motsatserna till de uttalade intentionerna.

”Vägen till helvetet är belagd med goda avsikter”, ska Bernhard från Clairvaux ha sagt för cirka niohundra år sedan. Men vem läser gamla skrifter idag? Inte särskilt många av dem som sitter i Stortinget eller Riksdagen.

Akta dig för ”framstegets” tyranni. Det förflutna hade inte alltid fel, lika lite som vi har rätt i dag. Ingen kan vara på ”rätt sida av historien”. Historien har ingen riktning eller moral.

Våra barn har inget ansvar för det förflutnas synder. De hade aldrig slavar. De har inte varit en del av en kolonialmakt. De har inte heller infört kirurgiska experiment på förvirrade barn med psykiska problem.

Grupptänkande leder till klankultur, därför måste identitetspolitik utrotas. Woke-mobben tror att något är sant, men det betyder inte att det är det. Det är ofta oreflekterade, kollektiva dogmer.

Det är inte tänkande utan ren jargong som kännetecknar woke, som Sir Roger Scruton skrev i sitt mästerverk Scammers, Swarmers and Charlatans. Han använde dock inte termen woke.

Lär de unga att tänka själva. Lär dem att våga stå upp för sina åsikter, även om de står ensamma. Få de unga att förstå vikten av det andliga, oavsett om det är religion eller filosofi. Då kan vi kanske undvika att de, som Kjøtt sjunger, slutar som ”chockskadade lobotomaner”.

Jeg er hjemløs og deiligLever høyspent og løper som galElektrisk hue slår elektrisk hjerteslagJeg er sjokkskada lobotoman
Høyspent elektrisk og deilig

Jag är hemlös och härlig
Lever högspänt och springer som en galning
Elektrisk huva slår elektriska hjärtslag
Jag är chockskadad lobotoman
Högspänt elektrisk och läcker

Ungdomen är framtiden. Ungdomen är vårt enda hopp, eftersom vår generation har misslyckats så totalt. Vi var kanske högspända och elektriska, med överdrivet självförtroende och hybris.

Vi trodde att vi kunde bli homo deus. Oövervinnerliga. Men vårt arv är inte särskilt trevligt.

Les også