Nyheter

Under ett möte mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och arabiska motparter i Riyadh i slutet av april gick Förenade Arabemiratens utrikesminister till angrepp mot en högt uppsatt palestinsk tjänsteman, enligt Times of Israel.

Ett argument på den öppna scenen

Sheikh Abdullah bin Zayed sade under mötet att den palestinska myndigheten (PA) inte kunde reformera sig själv, kallade den ”Ali Baba och de 40 rånarna” med hänvisning till korruptionsnivån och sade att hela det palestinska ledarskapet är ”värdelöst”:

– Varför skulle Förenade Arabemiraten vilja finansiera dem?

Generalsekreteraren i Palestinska befrielseorganisationens verkställande kommitté, Hussein al-Sheikh, en nära medarbetare till Mahmoud Abbas, svarade att ingen kunde diktera hur de skulle genomföra sina reformer.

Tålamodet tryter

Båda parter lämnade rummet i ilska och återvände senare för att be om ursäkt för att de grälat offentligt.

PA har haft en ansträngd relation med Förenade Arabemiraten, särskilt sedan Abu Dhabi normaliserade banden med Israel 2020. Den personliga relationen mellan Abbas och Förenade Arabemiratens president Mohammed bin Zayed är allmänt erkänd som kylig.

Enligt Times of Israels källor är tålamodet med den palestinska myndigheten på upphällningen i alla länder som deltog i mötet – Saudiarabien, Egypten, Jordanien och Qatar.

Varnade Europa

Abdullah bin Zayed är känd för att säga som det är. År 2017 varnade han Europa för islamisk terrorism:

– ”Vi kommer att få se betydligt fler terrorister i Europa på grund av svaga ledare som försöker vara politiskt korrekta – eller som inbillar sig att de känner till Mellanöstern och islam.