Nyheter

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tog upp flera ämnen i en intervju denna vecka. Han betonade hur viktiga de pågående valen till EU-parlamentet var för dem i Europa som vill ha fred i Ukraina.

I samband med valet till Europaparlamentet betonade Orbán att det var viktigt att skilja mellan krigsvänliga och fredsvänliga parlamentsledamöter och sa att han var villig att samarbeta med vänstern om de är för fred, det vill säga om de vill verka för fredsförhandlingar istället för att leverera allt fler vapen till Ukraina, skriver Hungary Today.

Orbán betonade sitt motstånd mot alla försök till väpnad intervention utanför Natos territorium, och att han och Ungern hellre skulle stödja institutioner och politiker som prioriterar fred och konkurrenskraft.

Han är kritisk till skapandet av en europeisk armé och säger att ”ansvaret för ’ungerskt blod’ inte kan överföras till något imperium”. Ungern och Tyskland har en spänd historia och Orbán menar att EU:s militära säkerhet måste bygga på samarbete baserat på militära styrkor under nationernas kontroll.

I en radiointervju gjorde Orbán klart att Europa befinner sig på randen till krig.

– Vi är nu i slutet, vi närmar oss slutet av våra möjligheter. I alla krig har det funnits en punkt i historien som ger oss möjlighet att undvika krig, och vi är väldigt nära denna punkt, sa Orbán.

– Vi har inte isolerat den här regionala konflikten, och nu dyker kriget i Ukraina upp över hela världen. Hoppet bleknar dag för dag (…) Om man tänker på vart vi har kommit efter två år är det tydligt att vi är på väg mot krig.

Han fortsatte med att säga att ”vi befinner oss i de sista ögonblicken innan vi når en punkt utan återvändo.”

Orbán är tydlig med att Ungern måste hålla sig helt borta från kriget i Ukraina, och att det inte ska anses vara ett brott mot Nato-avtalet.

– Den definierar Nato som en försvarsallians, och därför kan ingen tvinga oss att delta i militära aktioner utanför Natos territorium, och de kan inte heller tvinga oss att ge pengar för det.

Kritik mot von der Leyen

Vidare kritiserade han EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens roll, och krävde att stats- och regeringscheferna i Europarådet skulle få tillbaka rätten att regera.

– Vi behöver en ordförande för kommissionen som förstår att vi är hennes arbetsgivare, sa Orbán.

EU-parlamentet i sin nuvarande form borde avskaffas, sa han vidare.

Orbán stöder inte den tidigare nederländska premiärministern Mark Rutte som kandidat att ta över som Nato-chef efter Jens Stoltenberg, utan föredrar Rumäniens president Klaus Iohannis. Han avvisade idén om att återinföra värnplikten i Ungern och sa att Ungern förlitar sig på Nato för kollektivt försvar.

I samband med mordförsöket mot Slovakiens premiärminister Robert Fico uttryckte Orbán sin avsikt att besöka Fico och förmedla det ungerska folkets lyckönskningar.

Nej till massinvandring

Premiärministern erkände att Ungern kämpar demografiskt, eftersom det föds alldeles för få ungerska barn. Detta är en trend som präglar praktiskt taget hela Europa. Men Orbán vill inte försöka lösa problemet genom massinvandring från framför allt muslimska länder, och betonar att Ungern måste förbli ett land som bygger på en nationell, kristen kultur.

Ungern har gjort vissa framsteg med generösa stödsystem för gifta par som har barn, och Orbán säger att de kommer att fortsätta med sådana system. Men då har man inte råd att lägga sig i kostsamma krig som inte är av nationellt intresse för Ungern.