×

Nyheter

EU:s godkännande av insekter i livsmedel är en del av strategin för att främja hållbara proteinkällor. Nu har det tagit över NRK på bästa sändningstid.

I gårdagens avsnitt av NRK-programmet Bakemesterskapet junior blir de unga deltagarna minst sagt chockade när programledaren Morten Strand avslöjar vad dagens utmaning är. De måste – i sann EU-anda – baka brownies med insektsmjöl.

– Du bör strö hallonpulver på toppen för att få dekorationen att sticka ut ännu mer, säger domaren Marthe Kilen under presentationen av avhandlingen. Prydnadsföremålen är således syrsor.

– Det här är framtidens mat. Supermat. Fullproppad med protein, säger domare Henrik Falkensten.

Alla barnen reagerar på lukten av insektsmjölet, ett så mycket att han kräks.

Under bakningsprocessen blir flera av deltagarna nyfikna på hur syrsorna smakar och tar en tugga, med varierande framgång.

Domarna, å andra sidan, rör inte syrsorna när de gör sin provsmakning, som Strand påpekar. I slutändan äter alla sin egen syrsa, under press från presentatören.

Insekter anses vara en miljövänlig proteinkälla på grund av sin låga resursförbrukning och sitt höga näringsvärde, enligt EU.