
Kommentaren har väckt starka reaktioner, särskilt bland offer och överlevande, och lett till krav på att hon ska avgå från premiärminister Keir Starmers regering, skriver The Telegraph.
Lucy Powell, ledare för underhuset, gjorde uttalandet under en debatt på BBC Radio 4. Hon avbröt en kommentator och svarade på en fråga om en nyligen publicerad Channel 4-dokumentär om övergreppsnätverk genom att säga:
”Åh, vi kommer att blåsa den lilla trumpeten nu, eller hur? Tja, låt oss få ut den ’hundvisslan’ då.”
Termen ”hundvissla” används inom politiken för att beskriva kodade meddelanden som är avsedda att tilltala en viss grupp, ofta med hänvisningar till kontroversiella ämnen som ras eller invandring, utan att utlösa omfattande opposition.
Flera överlevande från övergreppsnätverk har uttryckt sitt starka ogillande av Powells kommentar. Sarah Wilson, en överlevare från Rochdale, sade att detta visar hur offer och överlevare har behandlats i åratal och att det känns som om de aldrig har blivit lyssnade på.
Hon ansåg att kommentaren helt avfärdade överlevarnas erfarenheter. En annan överlevare och hennes far kritiserade också Powell och sade att de kände sig misshandlade och respektlöst behandlade av en regeringsrepresentant.
Kritiken mot Powell kommer från både konservativa och vissa Labourpolitiker. Flera har krävt hennes avgång.
Hälsovårdsminister Wes Streeting har försvarat Powell och sagt att hon gjorde ett ”genuint misstag” och att hon har bett om ursäkt. Han har sagt att Powell är ”förkrossad” över reaktionen på hennes uttalande. Streeting har antytt att Powells kommentar var en reaktion på att ämnet behandlades som ett ”partipolitiskt gräl” i en upphettad debatt och att orden uttalades på ett sätt som hon inte avsåg.
Frågan om en nationell utredning av övergreppsnätverk, som i många fall har beskrivits som bestående av män med övervägande pakistansk bakgrund, har varit föremål för debatt i Storbritannien under lång tid.
Premiärminister Keir Starmer har motsatt sig kraven på en lagstadgad nationell utredning och har istället förespråkat ett mer flexibelt tillvägagångssätt, där kommuner får finansiering för att hantera frågan lokalt.
En nationell utredning om omfattningen och karaktären av nätverk för övergrepp, under ledning av baronessan Casey, är dock på gång.
Kontroversen kring Lucy Powells kommentar understryker den känsliga och politiskt laddade karaktären hos debatten om övergreppsnätverk i Storbritannien.