
Det är FN själva som pekar på de enorma kostnaderna för att ha personal och kontor i världens dyraste städer. Nu vill de komma närmare de länder i Afrika där de bland annat ska hjälpa så kallade klimatflyktingar.
Förra veckan deltog biståndsminister Åsmund Aukrust i en FN-konferens i Nairobi där omlokaliseringar och rationaliseringar stod på agendan. Planer diskuterades på att packa ihop flera FN-organ i storstäder som New York och Genève och skicka flyttlasset till Kenya.
Han gör ingen hemlighet av situationens allvar.
– Reformer är avgörande om FN ska överleva, säger Aukrust till Panorama News.
Bakom kulisserna skapar spridningseffekterna av Trumpadministrationens tillbakadragande av stödet till FN-systemet behov av åtstramningsåtgärder.
De senaste veckorna har det blivit tydligt att USA motsätter sig omfattande klimatrelaterade reformer som inkluderar beskattning av rika länder till förmån för utvecklingsländer, och som involverar Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken.
Vill expandera i afrikanskt överklassområde
FN:s miljöprogram (UNEP), FN:s vidarebosättningsprogram UN-Habitat, UNICEF, FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), FN:s kontor för projekttjänster (UNOPS) och FN:s befolkningsfond (UNFPA) nämns som möjliga kandidater för omlokalisering till Nairobi.
FN:s högkvarter i Nairobis överklassområde Girigi är det enda utanför västvärlden. De första planerna är att öka kapaciteten med 1.500 anställda och renovera det till en kostnad av nästan 2,8 miljarder kronor.
Girigi är det område i Nairobi där många av huvudstadens expats bor. Förutom ett antal FN-kontor ligger USA:s ambassad i stadsdelen, där även köpcentret The Village Market är beläget. Det handlar om 22.000 kvadratmeter med butiker, kontor och en utomhusmarknad.
Sparprogram hotas av brist på pengar
Planen att skapa 1.500 nya kontorsplatser i Kenya föreslås vara klar i slutet av året, men ironiskt nog hotas även dessa besparingsåtgärder av osäkerheten kring givarländernas fortsatta penningöverföringar.
Men från Norges sida finns det ingen osäkerhet. Norge är en av FN:s största bidragsgivare och så kommer det att fortsätta:
– Vi ger hög prioritet åt FN-reformer och arbetar kontinuerligt med detta. Det ger oss en möjlighet att påverka, säger utvecklingsministern.
Han anser att FN är viktigt för Norge som ”en garant för en regelstyrd värld”.
– Vi vill därför investera i ett ännu starkare och mer effektivt FN-system, säger Aukrust till Panorama.
För många chefer
I ett läckt memo om FN-reformen nämns problem med ineffektiva strukturer och höga kostnader, överlappande mandat och ineffektiv resursanvändning, gammalmodiga arbetsmetoder, fragmentering, duplicering och för många chefer, rapporterar Panorama news.
Förutom rationalisering och bättre samordning av FN:s program och de olika utvecklingsaktörerna rekommenderas en minskning av FN:s närvaro i de dyra städerna i väst och en minskning av antalet högre chefer.
PM:et har sitt ursprung i en arbetsgrupp tillsatt av FN:s generalsekreterare António Guterres.