
Investerare i USA är också glada över att de nu ser att finansminister Scott Bessent har kontroll över handelspolitiken, skriver James Mackintosh i Wall Street Journal.
Som Document rapporterade tidigare idag innebär avtalet att USA och Kina radikalt sänker tullarna mellan världens två största ekonomier under 90 dagar.
För det första kommer avtalet sannolikt att leda till en uppgång på aktiemarknaderna. Men lika viktigt är att avtalet och den förbättring vi nu ser i relationen mellan Peking och Washington undanröjer hotet om en överhängande stagflation i ekonomin. Detta är mycket goda nyheter.
Det går mycket längre än investerare trodde var möjligt – inte minst eftersom president Trump föreslog på fredagen att en 80-procentig tull ”verkar rätt”. Den nuvarande överenskommelsen minskar de ytterligare tullarna på Kina till 30 procent, bestående av en basnivå på 10 procent som Kina kommer att matcha, plus en 20-procentig tull som är avsedd att få Kina att göra mer för att bekämpa fentanyl.
Detta kan ses som att Peking tar på sig ett visst ansvar för all den fentanyl som flödat in i USA, särskilt under Bidens period med öppna gränser, och som dödat hundratusentals amerikaner.
Finansminister Bessent verkar hittills vara ett oskrivet blad, vilket inte kommer som någon överraskning för dem som redan känner honom väl. Bessent verkar ha full kontroll över handelspolitiken.
Enkelt uttryckt, de vuxna är i rummet.
S&P 500 köper nu lika mycket guld som före den 2 april, då Trump chockade investerare med sina ”ömsesidiga” tullar.
Du bör dock inte öppna champagnen ännu. Det är tveksamt att tullarna kommer att återgå till nivåerna före Trump Vita huset. En av anledningarna till detta är att Bessent föredrar tullar som ett sätt att få eftergifter från andra länder, särskilt Kina.
Men han vill inte bara ha de snabba vinsterna som Trump trumpetade när han införde och sedan lyfte tullar på Mexiko och Kanada i början av sin mandatperiod.
Bessent tänker långsiktigt. Han vill reformera Kinas ekonomiska tankesätt så att Kina också blir mer av ett konsumtionssamhälle, vilket skulle gynna amerikanska företag.
Det kommer sannolikt att tinas upp under de kommande åren.
Det blir nog svårt att få kommunistpartiet i Peking att acceptera detta, men om Bessent lyckas kan vi få uppleva en ekonomisk världsrevolution. Då kan målen för något liknande riktas mot andra länder, till exempel EU och särskilt Tyskland.
Kina har talat om att öka konsumtionen som andel av BNP i många år, men utan större framsteg. Tyskland har gjort lite för att öka den privata konsumtionen, men den nya förbundskanslern kommer att öka de statliga utgifterna för både försvar och infrastruktur, vilket bör hjälpa på kort sikt.
Det senare kommer troligen att hjälpa USA, men det är de tyska konsumenterna som får stå för notan.
Om USA lyckas minska sitt handelsunderskott ökar möjligheterna att komma tillrätta med den enorma statsskulden. Samtidigt vill vissa i administrationen, inklusive Trump själv, sänka skattenivåerna för amerikanska arbetare och företag.
Vissa tror att detta kommer att öka handelsunderskottet, medan andra hävdar att detta kommer att skapa ett uppsving i den amerikanska ekonomin som kommer att innebära att de totala skatteintäkterna inte kommer att minska, utan faktiskt kommer att öka inom en snar framtid.
Andra anser att tullar bör användas för att försvaga Kina strategiskt och militärt.
Det är åtminstone mycket bättre för marknaderna att USA använder tullar för att öppna upp utländska marknader än att införa dem bara för att Trump är en självutnämnd tullman.
Det är ett spel med höga insatser som pågår bakom kulisserna. Investerare bör hålla tummarna för att Trump låter Bessent sitta kvar i förarsätet. Men de bör kanske också så småningom upptäcka och erkänna att alla de katastrofer som de förutspådde när Trump utropade Liberation Day den 2 april fortfarande är att vänta.
I dag är det feststämning på Wall Street.